Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • vierasyliö Rannikkokalastus on ekologistaja tärkeä osa kestävää kehitystä

    Rannikkokalastus on kestävän kehityksen näkökulmasta alkutuotantoa; tärkeä ketju proteiinintuotannossa, jonka ekologinen jalanjälki on vähäinen.

    Vesiviljelyä on lisättävä ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi. Paikallisella ammattikalastajalla on kieltämättä käsissään ekologinen valttikortti. Sen pöytään lyömiseen on valmiutta heti, kun aika on kypsä kestäville päätöksille.

    Kalastusmatkailu ja vapaa-ajankalastus ovat myös mukana

    pelikentällä toisenlaisine

    tavoitteineen ja arvoineen. Nekin

    voivat edistää taloudellista

    hyvinvointia, ja samalla tarjota

    monelle kaupunkilaistuneelle

    ihmiselle ainoan yhteyden luontoon.

    Nämä elinkeinot työllistävät

    ja niissä on taloudellisia

    mahdollisuuksia. Niitä voidaan myös kehittää monin tavoin.

    Rannikkokalastaja on alkutuottaja, joka toimittaa raaka-aineita kuluttajille ekologisesti puolustettavissa olevalla tavalla.

    Alkutuottajaa kyseenalaistetaan yhä useammin, vaikka tähän elinkeinoon liittyy proteiinintuottaminen tavalla, johon

    pitäisi pyrkiä, jotta saavutettaisiin ilmastovaatimukset.

    En kuitenkaan tarkoita

    globaalia merikalastusta, joka

    joissain osin maapalloa on

    epätasapainossa. Suomessa

    kysymys on suurelta osin

    pienen mittaluokan rannikkokalastuksesta, jossa toimitaan lähellä kotisatamia ympäristön kannalta suotuisasti.

    Valitettavasti toimijoiden

    kesken voi nähdä vastakkainasettelua, mutta meillä ei ole tässä varaa taistella toisiamme vastaan. Toimimme aivan eri sarjoissa ja erilaisin tavoittein. Eri toimintojen yhteispeli

    sujuu tulevaisuudessa luonnollisella tavalla ja yli tuotantorajojen vallitsee yhteisymmärrys.

    Vaikutusten arvioinnista

    tulee vahvemmin itsestään

    selvä työkalu kaikkien toimintaan. Tällöin ajatellaan tulevien sukupolvien terveyttä ja hyvinvointia.

    Hyvä vedenlaatu on tietenkin

    kaikkein perustavin asia kalastuksen ja kalatalouteen liittyvän toiminnan harjoittamiseen,

    ja siinä meidän kaikkien on

    ymmärrettävä toimintamme tärkeys.

    Se, miten rannikkovetemme voivat, on hyvinvointimme

    mittari ja kuvastaa suuressa määrin yhteiskuntaamme ja

    sitä, miten pitkälle olemme päässeet kestävässä kehityksessä.

    Hyljeongelmista on useiden vuosien ajan keskusteltu yhtenä

    syynä ammattikalastuksen

    kannattavuuden heikentymiseen, ja näissä ongelmissa

    ollaan yhä jumissa.

    Metsästys liittyy Suomessa ja

    Ruotsissa elämykseen, virkistysarvoon ja metsästyslain mukaiseen saaliin hyötykäyttöön. Muualla Euroopassa kyse on pelkästään saaliin eliminoinnista.

    Hylje on resurssi, jota voidaan

    käyttää elintarvikkeissa ja muissa tuotteissa. Kuitenkin muutama vuosi sitten voimaan tulleen hyljetuotteiden kaupallisen hyödyntämisen kiellon myötä hylkeiden metsästys

    järkevällä tavalla kannan pitämiseksi ”kohtuullisella” tasolla on käynyt mahdottomaksi.

    Hylkeet ja kalastajat voivat elää rinnan, kunhan ongelmahylkeet saadaan hoidettua

    kohtuulliselle tasolle.

    Mitä se oikein tarkoittaa? Kuka voi sanoa, missä menee kohtuullisen tason raja?

    Luultavasti ei kukaan!

    Kysymykseen on mahdoton

    vastata tuosta näkökulmasta.

    Haluaisin kääntää asian toisinpäin ja lähestyä tilannetta toisesta perspektiivistä, nimittäin keskittyä keskusteluun kestävän kehityksen näkökulmasta.

    Silloin pääsemme asian ytimeen, Itämeren potentiaaliin proteiinin ”vilja-aittana” – proteiinin, jota on meressä mutta sitä ei hyödynnetä riittävästi.

    Maapallolla asuu noin

    seitsemän miljardia ihmistä, joille on tuotettava ravintoa kestävällä tavalla mutta kuitenkin jättäen mahdollisimman pienen ekologisen jalanjäljen.

    Karkeasti arvioiden 35 000 hyljettä syö keskimäärin viisi

    kiloa kalaa päivässä per hylje. Tämä tarkoittaa 63 875 000

    kiloa kalaa vuodessa. Paljonko

    tästä kalamäärästä voitaisiin käyttää ihmisten ravinnoksi?

    Asiasta on esitetty erilaisia tutkimustuloksia ja kinataan siitä, mitä kalalajeja hylkeet syövät, mutta se on täysin

    merkityksetöntä tässä yhteydessä. Hylje syö kalaproteiinia ja kaikki kala on täysiarvoista raaka-ainetta, josta voi valmistaa erinomaisia tuotteita.

    Kyse on ennakkoasenteista

    ja -mielipiteistä. Kun puhun proteiinivarannosta, tarkoitan kaikkia kaloja, jotka päätyvät hylkeiden mahaan.

    Tärkeä kysymys on: miten

    suuresta täysiarvoisesta

    proteiinivarannosta voimme luopua? Sitä kautta voimme laskea, miten meidän pitäisi sen mukaan säännöstellä hyljekantaa.

    Nyt jo tiedämme, että muuhun

    alkutuotantoon verrattuna kalatalous, siis rannikkokalastus,

    on kilpailussa ylivoimaisesti

    paras. Vesiviljelyn, merestä noudettavan proteiinin, on

    lisäännyttävä, jotta maapallon väestö saadaan ruokittua ja

    samalla saavutettua järkevät ympäristötavoitteet.

    Meidän on tiedotettava

    kohderyhmiä lähtien tästä

    näkökulmasta, että saamme

    lisättyä ymmärrystä hyljekannan säännöstelyä kohtaan. Nämä argumentit ovat relevantteja ja kestäviä.

    Vieläkin pidemmälle voidaan mennä ja miettiä, että jos

    avustusjärjestöille korvataan yhtä paljon elintarvikeproteiinia

    kuin jokaisen säännöstellyn hylkeen ravinto sisältää

    vuodessa, siitä tulee huomattava

    määrä proteiinia, joka voisi täyttää apua tarvitsevien

    vatsoja. Tässä meillä on

    mahdollisuus valita, mitä tehdä.

    Onko tämä visio, omantunnonkysymys vai erinomainen mahdollisuus?

    MIKAEL NYGÅRD

    Kirjoittaja on Pohjanmaan kalatalousyhtymän projektipäällikkö.

    Avaa artikkelin PDF