vierasyliö Rannikkokalastus on ekologistaja tärkeä osa kestävää kehitystä
Rannikkokalastus on kestävän kehityksen näkökulmasta alkutuotantoa; tärkeä ketju proteiinintuotannossa, jonka ekologinen jalanjälki on vähäinen.
Vesiviljelyä on lisättävä ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi. Paikallisella ammattikalastajalla on kieltämättä käsissään ekologinen valttikortti. Sen pöytään lyömiseen on valmiutta heti, kun aika on kypsä kestäville päätöksille.
Kalastusmatkailu ja vapaa-ajankalastus ovat myös mukana
pelikentällä toisenlaisine
tavoitteineen ja arvoineen. Nekin
voivat edistää taloudellista
hyvinvointia, ja samalla tarjota
monelle kaupunkilaistuneelle
ihmiselle ainoan yhteyden luontoon.
Nämä elinkeinot työllistävät
ja niissä on taloudellisia
mahdollisuuksia. Niitä voidaan myös kehittää monin tavoin.
Rannikkokalastaja on alkutuottaja, joka toimittaa raaka-aineita kuluttajille ekologisesti puolustettavissa olevalla tavalla.
Alkutuottajaa kyseenalaistetaan yhä useammin, vaikka tähän elinkeinoon liittyy proteiinintuottaminen tavalla, johon
pitäisi pyrkiä, jotta saavutettaisiin ilmastovaatimukset.
En kuitenkaan tarkoita
globaalia merikalastusta, joka
joissain osin maapalloa on
epätasapainossa. Suomessa
kysymys on suurelta osin
pienen mittaluokan rannikkokalastuksesta, jossa toimitaan lähellä kotisatamia ympäristön kannalta suotuisasti.
Valitettavasti toimijoiden
kesken voi nähdä vastakkainasettelua, mutta meillä ei ole tässä varaa taistella toisiamme vastaan. Toimimme aivan eri sarjoissa ja erilaisin tavoittein. Eri toimintojen yhteispeli
sujuu tulevaisuudessa luonnollisella tavalla ja yli tuotantorajojen vallitsee yhteisymmärrys.
Vaikutusten arvioinnista
tulee vahvemmin itsestään
selvä työkalu kaikkien toimintaan. Tällöin ajatellaan tulevien sukupolvien terveyttä ja hyvinvointia.
Hyvä vedenlaatu on tietenkin
kaikkein perustavin asia kalastuksen ja kalatalouteen liittyvän toiminnan harjoittamiseen,
ja siinä meidän kaikkien on
ymmärrettävä toimintamme tärkeys.
Se, miten rannikkovetemme voivat, on hyvinvointimme
mittari ja kuvastaa suuressa määrin yhteiskuntaamme ja
sitä, miten pitkälle olemme päässeet kestävässä kehityksessä.
Hyljeongelmista on useiden vuosien ajan keskusteltu yhtenä
syynä ammattikalastuksen
kannattavuuden heikentymiseen, ja näissä ongelmissa
ollaan yhä jumissa.
Metsästys liittyy Suomessa ja
Ruotsissa elämykseen, virkistysarvoon ja metsästyslain mukaiseen saaliin hyötykäyttöön. Muualla Euroopassa kyse on pelkästään saaliin eliminoinnista.
Hylje on resurssi, jota voidaan
käyttää elintarvikkeissa ja muissa tuotteissa. Kuitenkin muutama vuosi sitten voimaan tulleen hyljetuotteiden kaupallisen hyödyntämisen kiellon myötä hylkeiden metsästys
järkevällä tavalla kannan pitämiseksi ”kohtuullisella” tasolla on käynyt mahdottomaksi.
Hylkeet ja kalastajat voivat elää rinnan, kunhan ongelmahylkeet saadaan hoidettua
kohtuulliselle tasolle.
Mitä se oikein tarkoittaa? Kuka voi sanoa, missä menee kohtuullisen tason raja?
Luultavasti ei kukaan!
Kysymykseen on mahdoton
vastata tuosta näkökulmasta.
Haluaisin kääntää asian toisinpäin ja lähestyä tilannetta toisesta perspektiivistä, nimittäin keskittyä keskusteluun kestävän kehityksen näkökulmasta.
Silloin pääsemme asian ytimeen, Itämeren potentiaaliin proteiinin ”vilja-aittana” – proteiinin, jota on meressä mutta sitä ei hyödynnetä riittävästi.
Maapallolla asuu noin
seitsemän miljardia ihmistä, joille on tuotettava ravintoa kestävällä tavalla mutta kuitenkin jättäen mahdollisimman pienen ekologisen jalanjäljen.
Karkeasti arvioiden 35 000 hyljettä syö keskimäärin viisi
kiloa kalaa päivässä per hylje. Tämä tarkoittaa 63 875 000
kiloa kalaa vuodessa. Paljonko
tästä kalamäärästä voitaisiin käyttää ihmisten ravinnoksi?
Asiasta on esitetty erilaisia tutkimustuloksia ja kinataan siitä, mitä kalalajeja hylkeet syövät, mutta se on täysin
merkityksetöntä tässä yhteydessä. Hylje syö kalaproteiinia ja kaikki kala on täysiarvoista raaka-ainetta, josta voi valmistaa erinomaisia tuotteita.
Kyse on ennakkoasenteista
ja -mielipiteistä. Kun puhun proteiinivarannosta, tarkoitan kaikkia kaloja, jotka päätyvät hylkeiden mahaan.
Tärkeä kysymys on: miten
suuresta täysiarvoisesta
proteiinivarannosta voimme luopua? Sitä kautta voimme laskea, miten meidän pitäisi sen mukaan säännöstellä hyljekantaa.
Nyt jo tiedämme, että muuhun
alkutuotantoon verrattuna kalatalous, siis rannikkokalastus,
on kilpailussa ylivoimaisesti
paras. Vesiviljelyn, merestä noudettavan proteiinin, on
lisäännyttävä, jotta maapallon väestö saadaan ruokittua ja
samalla saavutettua järkevät ympäristötavoitteet.
Meidän on tiedotettava
kohderyhmiä lähtien tästä
näkökulmasta, että saamme
lisättyä ymmärrystä hyljekannan säännöstelyä kohtaan. Nämä argumentit ovat relevantteja ja kestäviä.
Vieläkin pidemmälle voidaan mennä ja miettiä, että jos
avustusjärjestöille korvataan yhtä paljon elintarvikeproteiinia
kuin jokaisen säännöstellyn hylkeen ravinto sisältää
vuodessa, siitä tulee huomattava
määrä proteiinia, joka voisi täyttää apua tarvitsevien
vatsoja. Tässä meillä on
mahdollisuus valita, mitä tehdä.
Onko tämä visio, omantunnonkysymys vai erinomainen mahdollisuus?
MIKAEL NYGÅRD
Kirjoittaja on Pohjanmaan kalatalousyhtymän projektipäällikkö.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
