Maito sakeneeviiliksi kotikeittiössä
Kotona tehty viili kuului entisajan kesäpäiviin maalla. Valmistus sujuu nykyäänkin kätevästi, kun on malttia odotella maidon sakenemista huoneenlämmössä.
Neljään annokseen tarvitaan kahdeksan desiä maitoa ja viilin siemeneksi kaupasta ostettu viilipurkki. Jos pinnalle halutaan kermakerros, viili on hyvä valmistaa homogenoimattomasta maidosta, esimerkiksi luomumaidosta.
Sekoita viilin rakenne rikki. Annostele se kulhoihin ja kaada maitoa viilin päälle. Sekoita varovasti. Peitä astiat ja anna viilin valmistua tasaisen lämpimässä paikassa, vaikka astiakaapissa.
Noin vuorokauden kuluttua viili on sakeutunut sopivaksi. Siirrä viili jääkaappiin ja nauti kylmänä. Kotiviili syntyy Maito ja terveys ry:n mukaan myös laktoosittomasta maitojuomasta ja viilistä.
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
