Kesäruokaa porukalle
Ruotsalainen keittokirjailija Lisa Lemke on hiljattain suomeksi julkaistussa Syödään porukalla -kirjassaan ideoinut kesäisen leppoisten tapaamisten tarjottavia.
Kokonaisuuksista löytyy ohjeita niin piknikeille, brunsseille kuin päivällisillekin, mutta tärkeintä on, että ystävät syövät yhdessä ja nauttivat kesästä ja herkuista. Ohjeista voi koostaa tarjottavaa myös omien mieltymysten mukaisiksi kokonaisuuksiksi.
Reseptien annoskoot vaihtelevat tavallisista neljän hengen ohjeista jopa 16–20 hengelle riittäviin. Kannattaa katsoa ohjeen alusta, kuinka monelle ohjeen on ajateltu riittävän.
Löysin resepteistä kivoja yllätyksiä, kuten piparjuuri-sitruunavoin ja porkkanavuohenjuustodipin sekä punajuurista, perunoista ja vuohenjuustosta makunsa saavan uunipiiraan.
Mukavaa, että Lemke opastaa myös suunnittelemaan ruuat ja tarjoilut etukäteen silloin, kun tarjottavaa pitää valmistella isommalle porukalle. Tarkoituksena on sekä rentoutua vieraiden kanssa että samalla syödä hyvin, kuten hän toteaa.
Sitä pikkuisen vierastan, miksi jonkun työtavan pitää olla ”hirmu näppärää ja samperin siistiä”, mutta jos ronskista kielenkäytöstä ei piittaa, niin mutkatonta kesätarjottavaa miettivälle Lisa Lemken ohjeista on varmasti hyötyä.
MAIKKI KULMALA
Lisa Lemke: Syödään porukalla. Tervetuloa kesäpöytään!
176 sivua. WSOY.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
