Suosituksilla lisää lähiruokaa kuntakeittiöihin
Lähiruuan käyttöä kunnissa voidaan edistää, jos kuntapäättäjät ovat valmiita sitoutumaan sen lisäämiseen.
”Lähiruuan käyttö kuntien ruokapalveluissa on ensisijaisesti arvovalinta”, sanoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n ja Oulun yliopiston maaseutututkimuksen yhteisprofessori Toivo Muilu.
Kunnalliset ruokapalvelut ovat avainasemassa lähiruuan käytön edistämisessä, sillä niissä tarjotaan jopa 400 miljoonaa ateriaa vuosittain.
MTT:n Politiikkadialogi paikallisten hankintojen edistäjänä -hankkeessa selvisi, että ratkaisevinta on, että kunnasta löytyy ainakin yksi lähiruuan lisäämiseen sitoutuva henkilö, esimerkiksi ruokapalvelupäällikkö.
Lähiruuan käytön lisäämisestä kuntien ruokapalveluissa keskusteltiin seitsemässä Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kunnassa vuonna 2012. EU:n maaseuturahastosta rahoitetun hankkeen keskusteluissa tuli esille monia suosituksia lähiruuan käytön edistämiseksi.
Tärkeintä on, että lähiruoka sisällytetään viralliseen kuntasuunnitteluun. Lähiruuan liittäminen kuntastrategiaan konkretisoi kunnan tahdon ja toimii velvoittavana ohjeena hankinnoissa.
Lisäksi ilmeni, että keskuskeittiöt toivovat tietoa alueen lähiruokatarjonnasta ja suoria yhteydenottoja lähiseudun tuottajilta ja jalostajilta.
Lähiruuan käyttöä keskuskeittiöissä voidaan hankkeen tulosten mukaan lisätä ruokalistan suunnittelulla. Listalle on vain valittava riittävän edullisia ruokia, jotta kulut pysyvät tasapainossa.
Ruokalistaa päivitetään sesonkien mukaan ja ulkomaiset ruuat korvataan kotimaisilla. Esimerkiksi riisi voidaan korvata ohralla. Myös pakastekalan voi mahdollisuuksien mukaan korvata kotimaisella kalalla.
Lähituotteet on hankittava kuntiin hankintalainsäädäntöä noudattaen. Tämä vaatii riittävästi aikaa ja voimavaroja hankinnoista vastaaville, jotta oman alueen tarjonta saadaan otettua huomioon.
Lähiruokaa on hankittava tarvittaessa myös oman kunnan ulkopuolelta. Tämä vaatii kuntien välisen yhteistyön tehostamista.
Myös kilpailutuskriteerejä voidaan muotoilla lähituottajia suosiviksi. Lisäksi lähiruuan tuottajien ja lähiruokaa käyttävien tahojen yhteistyötä voidaan tehostaa perustamalla kunnallinen tai seudullinen lähiruokafoorumi.
TERHI TORIKKA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
