Ruoka kallistunut tuplastiinflaatioon verrattuna
Ruuan hinta nousi viime vuonna 5,2 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Toissa vuonna nousu oli 6,3 prosenttia. Ruuan hinnat ovat nousseet kaksi kertaa yleistä hintojen nousua eli inflaatiota nopeammin.
Yksi syy on, että ihmisillä on varaa ostaa arvokasta ruokaa. Ruuan kysyntä on pysynyt korkealla.
”Ostovoima on kasvanut viime vuonna ja lisäarvotuotteiden kysyntä on ollut hyvä. Vähittäiskauppa on pärjännyt, vaikka kaikki muu mataa”, maatalousekonomisti Kyösti Arovuori Pellervon taloustutkimuksesta PTT:stä sanoo.
Lisäksi vienti vetää ja tuontituotteiden hinnat ovat nousussa. Elintarvikkeet ovatkin olleet koko inflaation veturi kahden vuoden ajan.
Kaikkein suurimman nousupyräyksen viime vuonna teki jäävuorisalaatti. Sen 28 prosentin hinnannousu selittyy energian kallistumisella ja yleisillä korotuspaineilla.
Energian hintojen nousu onkin nostanut kaikkien elintarvikeketjun osien kustannuksia. Lisäksi myös yleinen kustannusten nousu, kuten palkkojen, verojen ja raaka-aineiden hintojen nousu, nostaa ketjun kustannuksia.
Kokonaisuuden kannalta merkittävä hinnan nousu on lihassa. Naudanlihan hinta nousi 12,1 prosenttia ja sianlihan 11,3 prosenttia.
Niissä lähtötaso on ollut matala.
”Esimerkiksi sianlihan sisäfilettä myytiin 2011 alle kymmenen euroa kilolta. Onhan se törkeän halpaa. Sitä voi nostaa viisi euroa, eikä kysyntä vielä putoa”, Arovuori sanoo.
Professori Jyrki Niemen mukaan liha-alalla oli viime vuonna viimein mahdollisuus nostaa kuluttajahintaa.
”Halpatuonti loppui ja monen vuoden aikana kasautunutta kustannusten nousua saatiin siirrettyä hintoihin. Painetta korotuksiin on vielä jäljellä”, Niemi MTT Taloustutkimuksesta sanoo.
”Tuottajahinnat ja teollisuuden hinnat ovat nousseet reippaasti ja kaupan hinnat kaikkein eniten. Kuluttajahintojen nousu ei ole mennyt vain kaupan taskuun”, Arovuori sanoo.
Kauppa ei ole myöskään tinkinyt katteistaan. Siitä on pitänyt huolen kuluttajien kysyntä. Merkkejä muutoksesta kuitenkin on jo.
”Tänä vuonna alkaa näkyä, että luovutaan fileistä ja kalleimmista tuotteista ja palataan perustuotteisiin. Kauppa alkaa tarjota edullisempia vaihtoehtoja. Ehkä kyljykset palaavat kauppaan.”
Kaikki tuotteet eivät kallistu. Halventuvien listalla on peruselintarvikkeita, kuten peruna, banaani ja sipuli.
Tuoreet tai jäähdytetyt kalat halpenivat seitsemän prosenttia. Sen sijaan pakastekalan hinta nousi kymmenen prosenttia.
Kirjolohen hinta suorastaan romahti. Sen hinta laski 16 prosenttia viime vuodesta.
”Kirjolohen hintaa painaa alas tuonti Norjasta. Norjan lohi kilpailee juuri kotimaisen kirjolohen kanssa”, Suomen kalankasvattajaliiton toimitusjohtaja Anu Toivonen sanoo.
Tuonnin osuus on noin kaksi kolmannesta.
Halvimmillaan Norjan lohta on Toivosen mukaan myyty Citymarketin tarjouksessa alle kolmella eurolla kilolta.
”Kotimaisen kirjolohen tuottajahinnan pitäisi olla reippaasti yli neljä euroa.”
Suomen kuluttajahintojen nousu hidastui viime vuonna keskimäärin 2,8 prosenttiin, kun hinnat vuotta aiemmin nousivat 3,4 prosenttia.
Silti inflaatio oli koko viime vuoden selvästi nopeampaa kuin Euroopan keskuspankin tavoittelema kaksi prosenttia.
AIMO VAINIO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

