
Mansikka taipuu suolaiseen ja makeaan
Pohjolan pitkät valoisat päivät ja viileät kesäyöt sekä suomalaisten mansikanviljelijöiden rautainen ammattitaito – ne tuovat meille maailman maukkaimmat mansikat.
Säilömisen lisäksi mansikoita kannattaa käyttää ruoanvalmistuksessa nyt, kun ne ovat herkullisimmillaan. Kuva: Sanne KatainenNyt eletään niiden viikkojen huippua, jolloin suomalainen mansikka maistuu juuri siltä miltä kesän pitääkin: makealta, mehukkaalta ja vastustamattomalta. Mansikkasesonki on pakastajan ja hilloajan kulta-aikaa, mutta lisäksi nyt on oikea hetki ottaa mansikka osaksi koko ateriaa.
Klassinen italialainen tomaattisalaatti, eli panzanella, saa uuden, kesäisen twistin, kun tomaattien tilalla käytetään tuoreita mansikoita. Etikka, valkosipuli ja mansikan makeus yhdistyvät yllättävän koukuttavaksi makuelämykseksi. Kuulostaa erikoiselta, mutta hurmaa taatusti. Lisämakua salaattiin tulee leivästä, oliiveista, mozzarellajuustosta sekä basilikasta.
Mansikat kypsyvä Suomen kesässä poikkeuksellisen aromikkaiksi.
Heinäkuussa grillit kuumenevat ja savustuspöntöt laulavat. Lihan, kalan ja makkaran rinnalle sopii mansikkasalsa, joka on nopea ja helppo valmistaa. Sen makeus ja raikkaus on täydellinen vastapaino rasvaisille kesäherkuille.
Perinteinen mansikkahillo saa uutta makua, kun maustat sen yrtillä. Kokeilemisen arvoisia ovat esimerkiksi basilika, timjami tai minttu. Ne nostavat tutun hillon uudelle tasolle, ja tekevät siitä myös upean ruokalahjan. Yrttien lisäksi mansikkahilloa voi maustaa myös vaniljatangolla, kanelilla tai tähtianiksella. Jos jätät ohjeestamme sitruunamehun ja yrtit kokonaan pois, valmistuu perinteistä mansikkahilloa.
Valmista myös uudenlainen hellepäivän drinkki käyttämällä jääpalojen asemesta jäisistä mansikoista tehtyä hilettä. Sillä kruunaat lasillisen rosé- tai kuohuviiniä. Alkoholittoman version valmistat näppärästi makukivennäisvedestä.
Mansikka on makea herkku
Syötävä mansikka on kasvitieteellisesti paisunut kukkapohjus, eli mansikka ei virallisesti ole marja, vaan epähedelmä. Mansikat sisältävät vain vähän energiaa, mutta runsaasti C- ja B-vitamiinia sekä hiven- ja kivennäisaineita. Mansikassa on myös kuitua. Suomen lämpimät ja pitkät päivät sekä viileät yöt kypsyttävät poikkeuksellisen makeita mansikoita.
Vielä 30 vuotta sitten mansikoita ei juuri kypsynyt juhannukseksi, mutta kasvihuone- ja kasvutunneliviljelyn sekä lajiketuntemuksen lisäännyttyä kotimaisen mansikan satokausi on venynyt molemmista päistä. Mansikan viljelypinta-ala Suomessa on noin 3 500 hehtaaria, josta 72 hehtaaria on kasvutunneliviljelyä ja 160 hehtaaria luomua.
Lähde: HML ry
Jäisellä mansikkahileellä raikastettu viini on mainio helledrinkki. Alkoholittoman version saat vaihtamalla viinin makukivennäisveteen. Kuva: Sanne KatainenHellepäivän hileinen mansikkarosé
6–7 annosta
Ainekset
- 1 l mansikoita
- 10 mintunlehteä
- 1 rkl limenmehua
- 2 tl sokeria
- 1 plo rosé- tai rosekuohuviiniä
Valmistusohje
- Laita viini jääkaappiin viilenemään. Puhdista mansikat ja puolita isoimmat. Hienonna mintunlehdet.
- Laita mansikat, limenmehu ja mintut rasiaan, ja rasia pakastimeen vähintään pariksi tunniksi tai yön yli.
- Kumoa jäätyneet mansikat tehosekoittimeen ja hienonna rakeiseksi. Jaa seos laseihin ja täytä lasit jääkaappikylmällä roséviinillä.
- Koristele lasit mansikoilla ja mintunoksilla. Tarjoa heti.
Vinkki: Alkoholittoman version saat vaihtamalla viinin makukivennäisveteen.
Ihana panzanella tehdään perinteisesti tomaateista, mutta maailman parhaiden mansikoiden äärellä mansikkapanzanella on ehdottomasti kokeilemisen arvoine herkkusalaatti. Kuva: Sanne KatainenMansikkapanzanellasalaatti
6 annosta
Ainekset
- 3 viipaletta kuivahtanutta vaaleaa maalaisleipää
- 1 ½ l mansikoita
- 1–2 kesäsipulia varsineen
- 12 oliivia
- 1 mozzarellapallo
- 1 dl basilikanlehtiä
Kastike
- noin 3 dl soseutettua mansikkaa
- ½ dl rypsiöljyä
- 1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
- 1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
- 1 tl sokeria
- ¼ tl mustapippuria
- ripaus suolaa
Valmistusohje
Paloittele leivät. Mittaa 5 dl mansikoita ja poista niistä kannat. Soseuta mansikat, jolloin sosetta tulisi olla noin 3 dl. Sekoita soseeseen muut kastikkeen aineet. Nosta leipäpalat kastikkeeseen ja pyöräytä ympäri. Kastikkeen ei tarvitse peittää leipiä kokonaan, riittää että ne suurimmaksi osaksi maustuvat kastikkeella.
Perkaa ja viipaloi loput mansikat. Hienonna punasipulit varsineen. Sekoita mansikat, sipulit, oliivit ja basilikat kulhossa keskenään. Revi joukkoon mozzarella ja kumoa päälle leivät kastikkeineen. Sekoita. Anna maustua noin 10 minuuttia ennen tarjoamista.
Vinkki: Mansikkapanzanella on tuoretuote, joka on parhaimmillaan valmistuspäivänä.
Kesäisen yksinkertainen makunautinto syntyy, kun yhdistät mansikkasalsan grillattuun makkaraan, lihaan tai savustettuun kalaan. Kuva: Sanne KatainenMansikkasalsa grilliruoille
6 annosta
Ainekset
- 1 l mansikoita
- ½ dl ruohosipulia hienonnettuna
- 10 sitruunamelissanlehteä hienonnettuna
- ¼ dl rypsiöljyä
- ½ sitruunan kuori raastettuna
- 2 tl sitruunamehua
- 1 tl sokeria
- ¼ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
Valmistusohje
Perkaa mansikat ja kuutioi pienehköiksi paloiksi. Sekoita mansikkakuutioiden joukkoon kaikki muut aineet. Anna tekeytyä jääkaapissa noin tunti.
Tarjoa mansikkasalsa grillatun lihan, makkaroiden tai savustetun kalan kanssa. Se sopii mainiosti myös lettujen tai vohveleiden kanssa tarjottavaksi.
Vinkki: Mansikkasalsa on parhaimmillaan valmistuspäivänä.
Hilloa ei aina tarvitse keittää isoa määrää. Erilaisia makuja saat, kun keität pieniä eriä ja maustat ne eri tavoin. Tällä kertaa mansikkahillon maustoi timjami ja basilika. Kuva: Sanne KatainenYrttinen mansikkahillo
noin 4 pientä purkkia
Ainekset
- 2 l mansikoita
- ½ dl tuoreita yrttejä esim. basilikaa, timjamia tai minttua
- ½ dl sitruunamehua
- 500 g hillosokeria
Valmistusohje
Perkaa mansikat ja paloittele halutessasi. Hienonna yrtit.
Laita mansikat kattilaan ja lisää sitruunamehu. Kumoa päälle hillosokeri.
Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua kevyesti poreillen 5–7 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää lopuksi joukkoon hienonnetut yrtit ja keitä vielä pari minuuttia.
Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Purkita hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Sulje purkit ja anna jäähtyä ennen siirtämistä kylmään.
Vinkki: Voit kokeilla myös muita yrttejä kuten thaibasilikaa tai sitruunamelissaa. Yrttien sijaan voit maustaa hillon myös vanilja- tai kanelitangolla tai tähtianiksella. Jos jätät sitruunamehun ja yrtit pois, valmistuu perinteinen mansikkahillo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







