Lämmin voileipä muuttaa hävikin herkuksi
Vihanneslaatikon nahistunut paprika ei ansaitse menolippua biojätteeseen ja kahvilla on turha viemäreitä huuhdella.Luonnonvarakeskuksen tietojen mukaan suomalainen keskivertokuluttaja heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin noin 28 kiloa vuosittain. Roskiin päätyy siis satojen miljoonien eurojen edestä elintarvikkeita.
Kotitalouksissa ruokahävikkiä syntyy Luonnonvarakeskuksen mukaan eniten vihanneksista, juureksista ja perunoista. Toiseksi suurin hävikkiryhmä ovat hedelmät ja kolmas kahvi.
Tätä kaikkea mietin katsellessani jääkaappini sisältöä.
Mitä ihmettä pitäisi tehdä vihanneslaatikossa nuutuvalle paprikalle ja leipälaatikon uumenissa lymyävälle leivälle?
Helpointa olisi kipata ne biojätteeseen ja ostaa tuoretta tilalle. Mutta haluanko minäkin heittää rahaa roskiin? En halua.
Avuksi rientää opiskeluajoilta tuttu iltapala ja syksyisten iltojen lohturuoka: lämpimät voileivät.
Ne eivät piittaa, vaikka leipä olisi kovaa ja paprika nahistunutta. Leivälle vaikkapa turaus ketsuppia tai sipaisu pestoa. Paprikan kaveriksi siivu leikkelettä tai muutama viipale maustekurkkua. Päälle juustoviipaleita tai -raastetta ja komeus uuniin.
”Näin hävikkiviikon kunniaksi lupaan ottaa itseäni niskasta kiinni.”
Minulle oli yllätys, että kahvia päätyy niin paljon hukkaan. Me suomalaiset emme ehkä edes ajattele, että kahvikin on elintarvike ja että sillä viemäreiden huuhteleminen on suurta tuhlausta.
Omaa kahvihävikkiäni minun on vaikea hallita. Keitän kahvia monta kupillista päivässä ja lähes aina sitä tuppaa tulemaan liikaa.
Näin hävikkiviikon kunniaksi lupaan ottaa itseäni niskasta kiinni. Keitän kahvia vain sen verran, mitä oikeasti aion juoda tai keitän sitä kerralla niin paljon, että laitan loput odottamaan seuraavaa kahvihetkeä termospulloon.
Kirjoittaja on MT:n toimittajaArtikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







