Lättähatun rättänä on herkullinen perinnejälkiruoka
Ruista, sokeria, mustikoita ja voita – siinäpä perustarpeet kunnon jälkiruokaan.
Mustikkakukko eli rättänä valmistuu oman maan antimista: mustikoista, ruisjauhoista, voista ja sokerista. Kuva: Pentti VänskäRantasalmen Kolkontaipaleen kylällä toimii miesten kokkikerho joka keskiviikko. Siellä äijät ovat oppineet kokkaamaan maistuvaa, simppeliä kotiruokaa kerhon vetäjän Pauli Kärkkäisen johdolla.
Ensin valmistetaan ateria, mihin kuluu yleensä pari tuntia, ja sen jälkeen herkutellaan yhdessä. Tällä kertaa jälkiruokana oli rättänää eli mustikkakukkoa.
Rättänän juna-aiheinen nimi viittaa paikan historiaan: nykyinen kylätalo, jossa kokkikerhokin kokoontuu, oli ennen Kolkontaipaleen seisakkeen asemarakennus.
Lättähatun rättänä
- Kuori
- 200 g voita
- 1 dl sokeria
- 4 dl ruisjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- Täyte
- 1 litra mustikoita
- ½-1 dl sokeria
- ½ dl perunajauhoja
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita leivinjauhe ruisjauhoihin ja lisää rasva-sokeriseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
Voitele korkeareunainen uunivuoka voilla ja painele kolme neljäsosaa taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita täytteen ainekset ja levitä ne taikinapohjalle. Muotoile lopusta taikinasta kukolle kansi.
Paista 200 asteessa noin 35–40 minuuttia. Tarjoa kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

