
Puolukka lievittää matala-asteista tulehdusta, kertoo suomalaistutkimus
Monen suosikkimetsämarjoihin kuuluvan puolukan terveysvaikutuksista on vasta vähän tutkimustietoa. Tuore väitöstutkimus esittää uusia hyötyjä marjan säännöllisestä nauttimisesta.
Väitöskirjatutkija Riitta Ryyti kannustaa lisäämään puolukan osaksi terveellistä ruokavaliota. ”Lisätutkimukset ovat kuitenkin vielä tarpeen, jotta pystytään tunnistamaan vaikuttavat mekanismit ja riittävä annostus sekä osoittamaan vaikutukset myös ihmisillä.” Kuva: Vesa-Matti VääräPuolukan kemiallinen koostumus tunnetaan melko hyvin, mutta sen terveysvaikutuksista ei ole juurikaan tutkimustietoa. Elintarviketieteiden maisteri Riitta Ryyti selvitti väitöstutkimuksessaan puolukan vaikutuksia muun muassa ylipainoon yhteyksissä oleviin terveyshaittoihin. Tutkimuksesta kertoi Tampereen yliopisto tiedotteessaan.
Tuore väitöstutkimus esittää, että puolukan säännöllinen nauttiminen näyttäisi edistävän niin kutsuttua metabolisesti tervettä lihavuutta hidastamalla matala-asteisen tulehduksen ja aineenvaihduntamuutosten kehittymistä.
Metabolisesti terveellä lihavuudella tarkoitetaan tilaa, jossa henkilöltä lihavuudesta huolimatta puuttuvat metabolisen oireyhtymän löydökset. Metabolisessa oireyhtymässä potilaalla esiintyy yhtä aikaa häiriöitä sekä verensokerissa, veren rasvoissa että verenpaineessa.
Kun paino lisääntyy, alkaa rasvakudos erittää tulehdusta aiheuttavia yhdisteitä. Tästä reaktiosta aiheutuva elimistön matala-asteinen tulehdustila lisää esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Ylipaino muuttaa myös maksan aineenvaihduntaa ja maksa rasvoittuu. Usein oireeton rasvamaksa voi pahimmillaan johtaa jopa maksakirroosin ja maksasyövän kehittymiseen.
Tuoreen tutkimuksen kokeellisessa mallissa osoitettiin, että puolukkajauheen lisääminen länsimaista runsasrasvaista ruokavaliota muistuttavaan rehuun ehkäisi sekä matala-asteisen tulehduksen että sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden kehittymistä hiirillä.
Puolukkaa saaneiden hiirten ryhmässä useiden tulehdustekijöiden sekä leptiinihormonin tasot olivat merkittävästi alhaisemmat verrattuna rasvaisella dieetillä olleeseen kontrolliryhmään.
Tämä lisäksi puolukka ehkäisi myös runsasrasvaisen dieetin aiheuttamaa kolesterolin, verensokerin, painon ja sisäelinrasvan määrän nousua.
Elintarviketieteiden maisteri Riitta Ryyti selvitti väitöstutkimuksessaan, voisiko puolukan lisääminen runsasrasvaiseen ruokavalioon auttaa ehkäisemään lihavuuden aiheuttamaa matala-asteista tulehdusta ja haitallisia aineenvaihdunnan muutoksia. Kuva: Vesa RannikkoTutkimuksessa analysoitiin rasvaisen ruokavalion vaikutuksia maksassa. Rasvainen dieetti muutti satojen geenien toimintaa verrattuna vähärasvaiseen dieettiin. Lisäksi useiden tulehdusgeenien ilmentyminen lisääntyi.
”Mielenkiintoista oli, että puolukka ehkäisi runsasrasvaisen dieetin vaikutuksen noin 250 geenin ilmentymiseen. Nämä geenit liittyvät tulehdukseen, rasva-aineenvaihduntaan sekä insuliiniresistenssin ja diabeteksen kehittymiseen”, Ryyti kertoo.
”Kannustan lisäämään puolukan osaksi terveellistä ruokavaliota. Lisätutkimukset ovat kuitenkin vielä tarpeen, jotta pystytään tunnistamaan vaikuttavat mekanismit ja riittävä annostus sekä osoittamaan vaikutukset myös ihmisillä.”
Ryytin mukaan muun muassa puolukan kuoressa on selvästi vielä tehoaineita jäljellä, eikä niitä kannata jättää hyödyntämättä.
”Puolukan kuoriuutteella oli samansuuntaisia vaikutuksia glukoosiaineenvaihduntaan, painon kehitykseen ja sisäelinrasvan määrään”, Ryyti toteaa.
Elintarviketieteiden maisteri Riitta Ryytin farmakologian alan väitöskirja Low-grade inflammation in obesity: Beneficial effects of lingonberry supplementation tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 23.8.2024.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



