
Hölskykurkut valmistuvat hetkessä, maustekurkut vaativat vähän aikaa – näin säilöt avomaankurkut
Hölskykurkut valmistuvat hetkessä ja sopivat erinomaisesti kesäpöytään. Säilötyillä etikkakurkuilla voi herkutella koko loppuvuoden.Avomaankurkkujen satokausi on heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin saakka. Perniöläisen Vainion tilan kurkunviljelijä ja -jalostaja Kalle Vainio kertoi reilu viikko sitten, että kurkkusatoa korjataan parhaillaan ja se on runsas.
Kesällä kannattaa valmistaa maustekurkkuja, jotka maistuvat erinomaisilta vielä joulupöydässäkin. Valmistan kurkkuja mammani eli isoäitini reseptillä, jolla syntyy juuri sopivan makeita ja etikkaisia kurkkuja.
Voit säilöä kurkut kokonaisina tai siivutettuina. Jos käytät kokonaisia kurkkuja, valitse tällöin hieman pienempiä kurkkuja. Kokonaiset kurkut vaativat enemmän tekeytymisaikaa kuin siivutetut. Siivutetuillekin maustekurkuille kannattaa antaa aikaa vähintään viikko, mielellään enemmän, jotta ne ehtivät kunnolla maustua.
Muista käyttää steriloituja lasitölkkejä.
Hölskykurkut tai mummonkurkut valmistuvat hetkessä. Ne ovat ihan parasta kesäruokaa ja sopivat erinomaisesti esimerkiksi grilliruoan tai kalan kanssa tarjottavaksi. Alta löydät myös MT:n kehutun luottoreseptin mummonkurkuille.
Mamman maustekurkut
Ainekset
- 4 kg avomaankurkkuja
- 3 l vettä
- 1 ps kurkkusäilötettä (tässä reseptissä Hillox)
- 700 g sokeria
- 1 rkl suolaa
- 5 dl etikkaa
- Piparjuurta
- Kruunutilliä
- Mustaherukan lehtiä
- (Valkosipulia)
Valmistusohje
- Liota kurkkuja pari tuntia kylmässä vedessä.
- Töki cocktailtikulla kurkkuihin reikiä tai siivuta kurkut noin puolen senttimetrin paksuisiksi siivuiksi.
- Keitä vesi ja lisää siihen Hillox, sokeri ja suola. Lisää etikka keitettyyn liemeen.
- Laita lasipurkin pohjalle noin kynnen kokoisia piparjuurilastuja, mustaherukan lehtiä ja kukintoja.
- Lisää purkkiin kurkut ja siivutettu valkosipuli, jos haluat sitä käyttää. Muutama siivu antaa jo runsaasti makua kurkuille.
- Laita päälle mustaherukan lehtiä.
- Kierrä tillin vartta rullalle ja aseta se päällimmäiseksi pitämään kurkut mausteliemen alla.
Mummonkurkut
6 annosta
Ainekset
- 3 avomaankurkkua
- ½ dl väkiviinaetikkaa
- ½ dl vettä
- ½ dl sokeria
- ripaus suolaa
- ½ dl tilliä hienonnettuna
Valmistusohje
Pese kurkut ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet kannelliseen purkkiin. Lisää muut aineet ja sulje kansi. Hölskytä purkkia reippaasti ja nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi tai yön yli.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









