
Supermarjat kruunaavat puuron ja piirakan
Tuoreet kotimaiset marjat ovat todellisia terveyspommeja. Niitä kannattaa hyödyntää monipuolisesti ruuanlaitossa.Loppukesä on metsämarjojen juhlaa. Vitamiineja ja kuituja sisältäviä puolukkaa ja mustikkaa kannattaa hyödyntää keittiössä monipuolisesti. Nämä MT:n klassikkoreseptit toimivat mainiosti vaikkapa koululaisen välipalojen suunnittelussa.
Marjakimaravispipuuro
8 annosta
- Ainekset
- 1 l vettä
- 1 dl puolukoita
- 1¼ dl sokeria
- ripaus suolaa
- 1¾ dl mannasuurimoita
- 2 dl vadelmia
- 1 dl mustikoita
- 1 tl vanilliinisokeria
Valmistusohje
Lisää kiehuvaan veteen puolukat, sokeri ja suola. Vatkaa mukaan mannasuurimot ripotellen. Anna kiehua noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.
Lisää puuroon vadelmat ja mustikat. Keitä vielä pari minuuttia. Jäähdytä, mausta vaniljasokerilla ja vatkaa sähkövatkaimella ilmavan kuohkeaksi.
Herkuttele jääkaappikylmänä maidon kanssa.
Vinkki! Keitä reilu annos edullista vispipuuroa karviaisista, herukoista, puolukoista, mustikoista tai eri marjojen sekoituksesta. Tee puuro tavalliseen mannaan, kauramannaan tai rukiiseen.
Puolukkainen vuokaleipä
2 kpl
- Ainekset
- 4 dl omenatäysmehua
- 25 g hiivaa
- 1 ½ dl siirappia
- 1 tl suolaa
- 2 dl puolukkasurvosta
- 1 ½ dl auringonkukan siemeniä
- 9 dl vehnäjauhoja
- 3 dl ruisjauhoja
- 50 g voita
Valmistusohje
Liuota hiiva kädenlämpöiseen täysmehuun. Lisää siirappi, suola, huoneenlämpöinen puolukkasurvos sekä siemenet. Alusta jauhot ja lopuksi pehmeä rasva taikinaan.
Jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Anna kohota peitettynä noin tunti. Paista 175 asteessa 30–40 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä.
Mustikkamurupiirakka
24 annosta
- Pohja
- 4 munaa
- 2 dl sokeria
- 2 dl juoksevaa rasvaseosta
- 1 rasia (200 g) vaniljatuorejuustoa
- 1 1/2 dl maitoa
- 6 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl leivinjauhetta
- 6 dl mustikoita
- Muruseos
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 dl ruishiutaleita
- 1 1/2 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 dl vehnäjauhoja
- 3/4 dl juoksevaa rasvaseosta
- Tarjoiluun
- vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä
Valmistusohje
Valmista muruseos. Paahda hiutaleet kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi. Siirrä kulhoon. Lisää sokerit, jauhot ja rasva. Nypi seos tasaiseksi.
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, juokseva rasvaseos ja maito. Siivilöi munavaahtoon jauho-leivinjauheseos. Lisää rasva-tuorejuusto-maitoseos.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Ripottele mustikat ja muruseos pinnalle. Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin 50 minuuttia. Leikkaa jäähtyneenä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








