Maukasta kotiruokaa siivekkäistä
Kalkkunacurry riisin kera on maistuvaa viikonloppuruokaa. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoBroileri ja kalkkuna myydään enimmäkseen tuoreena ja valmiiksi paloiteltuna. Huolehdi, etteivät tuotteet pääse turhaan lämpenemään.
Jos kauppamatka on pitkä, varaa mukaan kylmälaukku ja kylmäpattereita. Käsittele raaka broileri ja kalkkuna muista ruoka-aineista erillään. Pese kaikki työvälineet ja kädet heti käsittelyn jälkeen.
4–5 annosta
400 g maustamattomia kalkkunafileesuikaleita
1 rkl voita
1 rkl punaista currytahnaa
2 valkosipulinkynttä
1 dl ananasmehua
2 dl ruokakermaa
1 pussi (200 g) herne-maissi-paprikaa
1 rkl makeaa soijakastiketta
1/2 tl mustapippuria
1/4 tl suolaa
Päälle
hienonnettua tuoretta korianteria tai persiljaa
limetin lohkoja
Ruskista suikaleet kahdessa erässä voissa ja laita kattilaan. Lisää pannulle paistamisen aikana hienonnetut valkosipulinkynnet ja currytahna. Sekoittele hetki.
Lisää kattilaan ananasmehu ja kerma ja anna kiehua hiljalleen kypsäksi. Lisää loput mausteet. Tarkista maku ja mausta halutessasi lisää. Lisää päälle korianteri- tai persiljasilppua. Tarjoa basmatiriisin, raidan ja limetin lohkojen kanssa.
4 annosta
1 pieni kurkku
2 dl turkkilaista jogurttia
1–2 valkosipulinkynttä
1/4 tl mustapippurirouhetta
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
Raasta tai suikaloi kurkku ja valuta neste pois. Sekoita ainekset keskenään. Anna maustua 2–3 tuntia.
4 annosta
4 kpl broilerin rintafileitä tai grillipihvejä
Kasvissalsa
3 tomaattia
1/2 (100 g) kurkkua
1 punasipuli
1 valkosipulin kynsi
4-5 mustaa oliivia
1 rkl sitruunamehua
1/2 dl yrttisilppua; basilikaa, persiljaa, ruohosipulia
1/2 dl makeaa chilikastiketta
Leikkaa kurkku ja tomaatit mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Jos tomaatit ovat hyvin mehukkaita, valuta niistä ylimääräinen liemi pois.
Leikkaa sipuli ja oliivit pienen pieniksi kuutioiksi. Purista valkosipulinkynsi ja yhdistä kaikki aineet. Anna makujen tasoittua pari kolme tuntia ennen tarjoilua.
Grillaa tai paista pannulla broilerin rintafileitä tai grillipihvejä. Jos fileet ovat maustamattomia, mausta kypsät pihvit suolalla ja pippurilla. Tarjoa lisäksi kasvissalsaa.
4–6 annosta
1 paketti (noin kilo) maustamattomia koipireisiä
1/2 dl soijakastiketta
1 rkl fariinisokeria
1 rkl limettimehua
2 valkosipulin kynttä
1 vihreä paprika
1/2 purjoa
2 dl ruokakermaa
Mikäli koipireidet eivät mahdu kokonaisina uunivuokaan, leikkaa koivet ja reidet irti toisistaan.
Sekoita soijakastike, fariinisokeri, limetinmehu ja murskatut valkosipulinkynnet keskenään. Nosta nahkaa ylöspäin ja sivele mausteseosta lihan pintaan. Paina nahka mausteseoksen päälle. Anna maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia.
Kuutioi paprika ja suikaloi huuhdeltu purjo. Levitä kasvikset voideltuun uunivuokaan. Nosta koipireisipalat päälle. Kaada lopuksi vuokaan ruokakerma.
Kypsennä 175 asteessa noin tunti. Tarjoa perunoiden, riisin tai pastan kanssa.
4 annosta
3 dl simpukkaminipastaa
1 dl ruokakermaa, kolme juustoa
300 g marinoituja broilerin fileesuikaleita
1 pieni tlk ananasrenkaita
6 kirsikkatomaattia
1 ruukku jääsalaattia
2–3 sipulinvartta
mustapippuria
Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhdo ja valuta lävikössä. Kaada pasta kulhoon. Lisää joukkoon juustokerma.
Kypsennä broilerisuikaleet pannulla. Jäähdytä. Valuta ananas ja kuutioi. Sekoita pasta ja ananas keskenään. Anna maustua jääkaapissa.
Revi tarjoilukulhoon salaatinlehtiä. Lisää pastaseos, halkaistut tomaatit ja pilkotut sipulinvarret.
Rouhi päälle mustapippuria.
5 annosta
1 rkl voita
1/2 tl currya
1 tl kurkumaa
2 rkl tuoretta inkivääriä
300 g broilerisuikaleita (maustamattomia)
2 1/2 rkl makeaa, mietoa chilikastiketta
1 pussi (500 g) kasvissekoitusta
1 l vettä
2 kana- tai kasvisliemikuutiota
3 dl (100 g) nuudeleita
1 prk (2,5 dl) ruokakermaa (kookoksella ja limellä maustettua)
1 dl persiljaa
Mittaa kattilaan voi ja mausteet sekä inkivääri kuorittuna ja hienonnettuna. Kiehauta ja lisää broilerisuikaleet. Ruskista kevyesti. Lisää chilikastike ja kasvissekoitus. Kuumenna ja sekoita.
Lisää kanaliemi, ja keitä hiljalleen noin 3 minuuttia.
Murenna nuudelit aivan pieniksi ja lisää keittoon. Keitä 3 minuuttia.
Lisää lopuksi ruokakerma. Kuumenna kiehuvaksi. Ripota keiton pinnalle hienonnettu persilja. Tarjoa heti.
Anneli Pessala
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
