Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Uudet perunat - parasta kesäruokaa

    Timo ja Siikli ovat suosituimmat kesäperunamme. Maku ja rakenne ovat parhaimmillaan, kun peruna pääsee mahdollisimman pian noston jälkeen pesuun ja kiehumaan. Kuori on helppo rapsuttaa pois juuresharjalla.

    Varhaisperuna on herkkä tuote, joka kärsii kuljetuksesta sekä varastoinnista. Pinta tummuu ja kuori sitkistyy säilytyksessä. Suositeltava myyntiaika on 3–4 vuorokautta.

    Kotona paras säilytyspaikka on pimeässä, viileässä kaapissa (10–14 astetta).

    Höyryävät, tillillä maustetut perunat eivät kaipaa seurakseen lämpimiä kastikkeita. Kyytipohjaksi riittävät voinokare, sillipala sekä erilaiset kalatahnat.

    Kuorettomiksi rapsutetut varhaisporkkanat kypsyvät nopeasti perunoiden kanssa samalle aterialle.

    Sitruunavoinokare täydentää makean porkkanan makua. Sitruunavoita on valmiina pikkupaketeissa myynnissä tai sen voi valmistaa itse.

    Myös yrttivoinapit sopivat varhaisvihannesten makuun.

    Pikkuperunat ovat makeita, joten niitä tulee naposteltua reilusti. Etukäteen on vaikea arvioida menekkiä. Kannattaakin keittää kerralla isompi määrä. Kylmille perunoille riittää käyttöä. Ne maistuvat salaattina, munakkaassa, kylmänä kalaleipänä tai pyttipannuna.

    n. 4 dl

    1 dl pähkinäsekoitusta tai auringonkukan siemeniä

    1 dl ryöpättyjä nokkosia (reilu litra tuoreena)

    100 g valkosipulituorejuustoa

    1 rkl oliiviöljyä

    1 dl mustaleimaraastetta

    1/2 tl sokeria

    1/4 tl mustapippurirouhetta

    Rouhi pähkinät. Yhdistä aineet ja sekoita monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

    Tarjoa uusien perunoiden ja kalan kanssa. Sopii myös leivän päälle sekä pastan maustamiseen.

    6–8 annosta

    2 munaa

    1 sillifilee

    1 kesäsipuli

    2 rkl kapriksia

    1 prk (125 g) smetanaa

    1 prk (200 g) kermaviiliä

    1 tl sokeria

    1 dl tillisilppua

    Keitä munat kypsiksi, jäähdytä, kuori ja leikkaa pienen pieniksi kuutioiksi. Huuhtele sillifilee kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Leikkaa pieniksi kuutioiksi. Hienonna kaprikset. Vatkaa smetanaa hiukan ja sekoita kaikki ainekset. Anna seoksen tekeytyä kylmässä yön yli tai muutamia tunteja.

    Maistuu uusien perunoiden ja ruisleivän kanssa erinomaiselta.

    5–6 dl

    300 g lämminsavulohta

    3 keitettyä (10 min.) munaa

    50 g voita

    1 prk (200 g) kermaviiliä

    1 dl hienonnettua tilliä

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    2 1/2 rkl sitruunamehua

    Perkaa kalasta nahka ja ruodot. Hienonna kala haarukalla. Keitä, jäähdytä ja hienonna munat. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku, lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Tarjoa perunoiden lisäkkeenä.

    5–6 annosta

    100 g matjessillifileetä

    1–2 sipulin vartta

    1 pieni valkosipuli

    1 prk (200 g) kermaviiliä

    1 rkl sinappia

    2 tl sokeria

    pala (200 g) tuoretta kurkkua

    1 pieni etikkapunajuuri

    Pinnalle tilliä

    Kuutioi silli. Leikkaa sipulinvarret hyvin ohuiksi renkaiksi. Leikkaa kurkku ja etikkapunajuuri mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja ripottele pinnalle tilliä. Tarjoa uusien perunoiden kanssa.

    Yrttivoi

    125 g voita

    1 dl hienonnettua persiljaa,

    tilliä ja ruohosipulia tai

    basilikaa ja sitruunamelissaa

    1/2 tl limetin kuorta

    1 1/2 rkl limettimehua

    1/2 tl sokeria

    ripaus suolaa

    Sitruunavoi

    1 (luomu)sitruuna

    100 g voita

    Yrttivoi: Ota voi huoneenlämpöön, jotta se pehmenee. Vaahdota hiukan lastalla. Sekoita joukkoon hienonnetut mausteet.

    Ota leivinpaperista uunipellin kokoinen pala. Kaada maustevoi sen keskelle.

    Taita paperi kahtia. Pidä alemman paperin reunasta kiinni ja työnnä muovilastalla tai isolla viivoittimella voi tangoksi. Kääri paperi rullalle ja sulje paperin päät tiukasti. Pane tanko jääkaappiin tai pakastimeen kovettumaan.

    Sitruunavoi: Pese sitruuna. Raasta kuoren keltainen osa hienoksi pieneen teräskattilaan. Purista mehu joukkoon. Kiehauta nopeasti ja jäähdytä. Sekoita voihin mausteliemi huolellisesti. Tee tangoksi samalla lailla kuin yrttivoi.

    4–6 annosta

    noin kilo porkkanoita

    Limettivaahto

    limetin kuori ja mehu

    1 rasia (200 g) maustamatonta -tuorejuustoa

    2 rkl hienonnettua tilliä

    Pese limetti hyvin ja raasta kuoren vihreä osa ja purista mehu. Vaahdota tuorejuustoa ja vatkaa joukkoon limetin kuori ja mehu sekä tilli. Tarjoa keitettyjen porkkanoiden kanssa.

    4 annosta

    2 rkl hienonnettua sipulia

    1 rkl voita

    1/2 dl vettä

    1/2 kasvisliemikuutiota

    1/4 tl valkopippuria

    2 rkl ruohosipulisilppua

    1 rkl sitruunamelissasilppua

    1/2 rasiaa (à 200 g) sitruunatuorejuustoa

    Hauduta sipuli pehmeäksi voissa. Lisää vesi, murenna liemikuution puolikas joukkoon, pippurilla. Anna kiehua noin viisi minuuttia. Mausta lopuksi tuoreilla yrteillä sekä sitruunatuorejuustolla.

    Kypsennä porkkanoita, pieniä sipuleita sekä kukkakaalia vähässä vedessä ja tarjoa lämpimän sitruunakastikkeen kera.

    3–4 annosta

    2 uutta sipulia varsineen

    6–8 keitettyä uutta perunaa

    2 rkl voita

    1 dl sinihomejuustomurua

    6 munaa

    1 dl maitoa

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    Päälle

    tomaatteja

    ruohosipulisilppua

    Viipaloi perunat ja sipulit varsineen. Kuumenna voi pannulla ja paista peruna- ja sipuliviipaleita, kunnes sipuli hieman pehmenee. Sekoita munat kulhossa haarukalla juuston ja maidon kanssa ja kaada pannulle.

    Kypsennä munakas miedolla lämmöllä, kunnes se on kokonaan hyytynyt. Mausta mustapippurilla.

    Koristele tomaattiviipaleilla. Hienonna päälle runsaasti ruohosipulia. Tarjoa salaatin ja leivän kanssa.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF