Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Juhannuksen ykköspari – sinappi ja grillimakkara

    Juhannusmakkara paahtuu grillissä, hiillostuu kokkonuotiolla tikun nokassa tai lämpiää paistinpannussa kiuaskivien päällä.

    Toki makkarat voi kypsentää myös keittiön uunissa tai pannulla. Vaihtoehto houkuttelee varsinkin, jos ulkona sataa.

    Lisukkeeksi pursotetaan sinappia, tulista tai mietoa. Kokeilemalla löytyy mieluisin yhdistelmä. Innokas kesäkokki valmistaa oman yllätyssinapin.

    Erilaisia makkaroita on niin paljon, että kuluttajan on varmasti vaikea valita. Huomasin kaupassa, että grillimakkarauutuudet ovat entistä mausteisempia ja kooltaan mukavan pieniä.

    Kasvissyöjät voivat kypsentää kasvismakkaraa juhannuskokon hiilloksella.

    Sinappi on ehdottomasti juhannuksena eniten käytetty mauste. Makkaran ohella se maustaa erilaiset kesäkastikkeet.

    Kylmät kalaruuat ovat suosittuja kirpeän sinappikastikkeen kera.

    Makkara-ateria kaipaa seurakseen tuoresalaattia kastikkeen kera.

    noin 5 dl

    1 dl (45 g) sinappijauhetta

    1 dl sokeria

    2 dl ruokakermaa

    1 muna

    1 tl omenaviinietikkaa

    1 prk (200 g) cheddar-juustokastiketta

    Sekoita sinappijauhe ja sokeri paksupohjaisessa kattilassa. Lisää loput aineet ja sekoita vatkaimella, jotta sinappiin ei jää kokkareita.

    Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Jos sinappi tuntuu liian paksulta, lisää vielä tilkka omenatäysmehua.

    Jaa sinappi puhtaisiin, pieniin lasipurkkeihin. Sulje kannet ja jäähdytä. Sinappi säilyy jääkaapissa useita viikkoja.

    5 dl

    1 dl (45 g) sinappijauhetta

    1 1/2 dl sokeria

    2 tl perunajauhoja

    1 pussi (150 g) sinihomejuustomurua

    1 muna

    2 dl ruokakermaa

    1/2 dl omenatäysmehua

    2 tl balsamietikkaa

    Sekoita ensin kuivat aineet paksupohjaisessa kattilassa. Lisää loput ainekset. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee.

    6 annosta

    1 kg perunoita

    2 rkl voita

    2–3 rkl tuoretta rosmariinia

    1/2 tl suolaa

    1/2 tl rouhittua mustapippuria

    2 valkosipulin kynttä

    grillimakkaroita

    Sinappikastike

    1 prk (200 g) kermaviiliä

    n. 2 rkl makeaa sinappia

    1–2 rkl persiljasilppua

    2 tl sitruunamehua

    mustapippuria myllystä

    Harjaa perunat huolellisesti puhtaiksi juuresharjalla ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Sulata voi uunivuoassa, lisää joukkoon rosmariini, suola, mustapippuri ja viipaloidut valkosipulin kynnet.

    Kypsennä uunissa 200 asteessa 5 minuuttia. Lisää joukkoon perunat, pyöräytä voi-mausteseoksessa ja kypsennä noin 30 minuuttia. Tarkista, että perunat ovat kypsiä.

    Kun perunat ovat lähes kypsiä, laita uuniin kuumenemaan makkarat.

    Ananaskastike

    2 dl maustamatonta A-jugurttia

    1 pieni prk ananasmurskaa liemineen

    2 rkl sinappia

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    noin 1/2 dl persiljasilppua

    Sinappikastike

    1 prk (250 g) maitorahkaa

    1 1/2 dl maitoa

    1 tl sitruunamehua

    1 rkl vahvaa sinappia

    2 keitettyä munaa

    hienonnettuna

    1 tl sitruunapippuria

    2 tl sokeria

    1/2 dl persiljasilppua

    Sekoita kastikkeen ainekset ja anna makujen vetäytyä 1–2 tuntia kylmässä. Tarjoa grillatun makkaran kanssa.

    Lämmin sinappikastike

    5 annosta

    2 1/2 dl lihalientä

    2 1/2 rkl vehnäjauhoja

    2 rkl vahvaa sinappia

    1/4 tl rakuunaa

    ripaus mustapippuria

    ripaus suolaa

    3/4 dl kuohukermaa

    Sekoita kiehuvaan lihaliemeen pieneen vesimäärään sekoitetut jauhot. Mausta. Anna kiehua muutama minuutti.

    Lisää viimeisenä kerma ja tarkista maku. Tarjoa makkaran kanssa.

    6–8 annosta

    1 iso ruukku jääsalaattia

    1 pieni tlk säilykeananasta

    1 pussi (200 g) pakasteherneitä

    4 tomaattia

    Sitrus-sinappikastike

    2 dl appelsiinitäysmehua

    3/4 dl rypsiöljyä

    2 rkl makeaa sinappia

    2 rkl sokeria

    1/2 tl suolaa

    Revi tai leikkaa huuhdeltu salaatti pieniksi paloiksi laakean kulhon pohjalle. Lisää paloitellut ananakset, herneet ja tomaattikuutiot. Ravista kastikkeen ainekset sekaisin pullossa ja tarjoa salaatin kanssa.

    4 annosta

    200 g savukalaa ruodottomana

    1 rasia kirsikkatomaatteja

    2–3 retiisiä

    1/2 kurkkua

    1 kerä salaattia

    Mummon sinappikastike

    1 prk (200 g) kermaviiliä

    2 rkl sinappia

    3 keitetyn (10 min) munan valkuaista

    1 tl sokeria

    ripaus suolaa

    Päälle

    3 keitetyn (10 min.) munan keltuaista

    Leikkaa savukala haarukkapaloiksi ja levitä reilunkokoisen vadin keskelle.

    Halkaise tomaatit, hienonna retiisit ja suikaloi kurkku. Revi salaatti. Laita vihannekset kalan ympärille.

    Sekoita kermaviiliin sinappi, haarukalla hienonnetut valkuaiset, sokeri ja suola. Kaada kastike kalan päälle. Purista keltuaiset siivilän läpi pinnalle. Tarjoa perunoiden kanssa.

    12 kpl

    2 munaa

    1 dl sokeria

    1 tl vaniljasokeria

    1 dl raparperihilloketta

    100 g voita

    4 dl vehnäjauhoja

    1 rkl leivinjauhetta

    (Kostutus

    1 1/2 dl maitoa

    1 rkl vaniljasokeria)

    Kuorrutus

    1 rasia (200 g) appelsiinituorejuustoa

    1 dl tomusokeria

    1/2 dl maitoa

    Koristeeksi

    mansikoita

    sitruunamelissan lehtiä

    Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi ja sekoita kuivat aineet keskenään.

    Yhdistä munasokerivaahtoon raparperihilloketta sekä jauhoseos. Jaa voideltuihin muffinivuokiin. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

    Ennen tarjoilua sekoita kuorrutteen ainekset ja pursota leivonnaisten päälle. Koristele lopuksi tuoreella mansikalla ja sitruunamelissan lehdillä.

    Vinkki: Jos teet pohjakakut tarjoilua edeltävänä päivänä, kostuta ne vaniljamaidolla ennen kuorrutteen lisäämistä.

    5 dl raparperiviipaleita

    1 dl fariinisokeria

    1/2 dl sokeria

    1 rkl inkivääriraastetta

    Keitä hiljalleen kaikki ainekset sosemaiseksi hillokkeeksi. Jäähdytä. Käytä leivonnaisiin, jäätelön lisäkkeeksi, paahtoleivän päällä tai jugurtin maustamiseen.

    Anneli Pessala

    Avaa artikkelin PDF