Virvoitusjuomia päivittäin kuluttavilla korkeampi kuolleisuus
Kuolleisuus lisääntyi niin sokeripitoisia kuin sokerittomia juomia nautittaessa, kun käyttö ylitti keskimäärin kaksi lasillista päivässä.
Sokerittomien virvoitusjuomien terveysvaikutuksista on aiemmin ollut saatavissa vähän tutkimustietoa. Kuva: Juho LeskinenSokeripitoiset virvoitusjuomat lisäävät energiansaantia, mikä johtaa painon nousuun ja ylipainon kehittymiseen. Sokerittomien virvoitusjuomien terveysvaikutuksista on vähemmän tutkimustietoa.
Lähes puoli miljoonaa henkilöä kattavan eurooppalaistutkimuksen mukaan niin sokeroitujen kuin muulla tavalla makeutettujen virvoitusjuomien käyttöön liittyi merkitsevästi korkeampi kokonaiskuolleisuus sekä miehillä että naisilla.
Sokeripitoiset juomat olivat yhteydessä erityisesti suolistoperäisiin kuolinsyihin. Keinotekoisesti makeutetut juomat liittyivät korkeampaan kuolleisuuteen sydän- ja verisuonitauteihin.
Kuolleisuus lisääntyi molemmissa ryhmissä, kun käyttö ylitti keskimäärin kaksi lasillista päivässä.
Tutkijoiden mukaan kaikenlaisten virvoitusjuomien kulutusta tulee vähentää, jotta niiden aiheuttamat terveyshaitat ja kuolemanriski pienentyisivät.
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

