KIRJA Keittiöpsykologi tarjoilee hyvää oloa
Kuinka ruoka vaikuttaa mielialaamme? Viime vuosina ruuan ja hyvinvoinnin yhteys on herättänyt vilkasta keskustelua.
Ruokavaliosta kiinnostunut psykologi Outi Rinne hyppäsi Mielekkäät eväät -kirjansa myötä tämän ruokatrendin aallonharjalle.
Keittiökameleontti-blogistakin tutun Rinteen tuorein teos on epätavallinen ruokakirja. Yhdessä kappaleessa puhutaan hyvän mielen molekyyleistä, toisessa älykkäästä vatsasta.
Rinne muistuttaa, että ruokavalio vaikuttaa koko toimintakykyymme. Pienikin ravintoaineiden puutos voi tuntua väsymyksenä ja keskittymiskyvyn puutteena. Mielenterveyden järkkyessä harva jaksaa panostaa ruokavalioonsa, vaikka ruoka vaikuttaa mielialaamme ja vireystasoomme monin tavoin.
Välittäjäaineiden, suoliston ja hyvinvoinnin välistä yhteyttä avataan kirjassa ilahduttavan selkeäsanaisesti.
Kirjaan on myös koottu laaja valikoima Rinteen testaamia hyvän mielen reseptejä. Pääpaino on kasvisruuissa. Lukijoita kuitenkin kehotetaan lisäämään annokseen laadukasta lihaa, jos sellaista kaipaa.
Värikylläiset kannet ja laadukkaat kuvat houkuttelevat uppoutumaan ohjeisiin. Reseptit ovat gluteenittomia, joten ne sopivat myös keliaakikoille.
Arkisen ruuanlaittajan voi olla vaikea löytää resepteistä tarttumapintaa: ovatko srirachamajo ja kimchikimara todella ruokalajeja vai trooppisia sairauksia?
Hyvinvoinnin edistämisen soisi luonnistuvan myös yksinkertaisemmalla kattauksella.
Vastapainoksi kirjasta löytyy kotikokille helpommin lähestyttäviä, herkullisia vaihtoehtoja. Vai miltä kuulostaisi juhannukseksi hyvän mielen kattaus: pähkinäkeitto, grillatut muikut ja jälkiruoaksi mehevä mansikka-punajuuripiiras?
Tuulikki Viilo
Outi Rinne: Mielekkäät eväät.
304 sivua. Atena.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
