
Ota ilo irti talvesta: Tee omaa retkijäätelöä pienen niksin avulla muutamassa minuutissa
Retkijäätelöä saa tehtyä helposti lumen ja suolan avulla.Itse tehty retkijäätelö on helppo valmistaa ja jäätelön maustamisessa voi päästää luovuuden irti.
Tarvikkeiksi tarvitaan esimerkiksi kaksi vahvaa pakastepussia. Pieni annos menee yhden ja kolmen litran pusseihin. Pienemmän pussiin sisään laitetaan 1 dl maitoa, ½ dl kermaa sekä ruokalusikallinen sokeria ja teelusikallinen vaniljasokeria ja suljetaan se tiiviisti.
Sen jälkeen pienempi pussi laitetaan isomman pussin sisään ja täytetään isompi pussi lumella tai jääpaloilla sekä noin 3 ruokalusikallisella suolaa. Puristele ja ravistele pussia viidestä kymmeneen minuuttia tai niin kauan kunnes jäätelö on muuttunut sopivan kiinteäksi.
Reseptiin voi lisätä esimerkiksi marjoja, suklaata tai vaikkapa lakritsijauhetta. Samalla idealla voi valmistaa esimerkiksi hedelmäsorbetin.
Kikan salaisuus piilee siinä, että suola alentaa veden jäätymispistettä. Joutuessaan jään tai lumen kanssa tekemisiin suola sulattaa jäätä muodostaen vesisuolaliuosta, jonka jäätymispiste on alhaisempi kuin veden.
Jäätelökoneen idea on se, että sekoittaa massaa mekaanisesti sen jäähtyessä. Jo 1800-luvulla oli olemassa ”jäätelökoneita”, joissa puuastia täytettiin kerroksittain murskatulla jäällä ja suolalla. Jäädytettävä seos kaadettiin keskellä olevaan metalliseen astiaan. Seosta sekoitettiin, kunnes jäätelö oli valmista.
llman jäätelökonetta eli sekoitusta jäätelöön muodostuu herkästi hileitä. Ilman konetta jäätelöä voidaan tehdä myös käyttäen kondensoitua maitoa ja kermaa.
Jäätelöä saisi aikaan myös niin, että sekoittaisi ulkona pakkasessa jäätelömassaa tarpeeksi pitkään.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







