PAVUT
Taite-, vaha- ja leikkopapu
ovat pensaspapuja. Taitepapu on vihreä ja pyöreäpalkoinen; vahapapu on litteä, keltainen
ja muodoltaan pyöreä; leikkopapu on sekä litteä että leveä. Leikkopavut käytetään
paloiteltuna, ja nimitys johtuu siitä.
Säilytä pavut kylmässä
2–5 asteessa, mieluiten muovipussissa.
Käytä tuoreet pavut
palkoineen.
Vedä kanta ensin pois ja sen mukana mahdollisesti lähtevä rihma. Keitä pavut kokonaisina tai paloiteltuna ennen käyttöä, sillä ne sisältävät haitallisia
glykosideja. Heitä keitinvesi pois.
Glykosidit hajoavat noin
kymmenen minuutin
keittämisen jälkeen.
Keitetyt pavut maistuvat
liha- ja kalaruokien lisukkeina tai osana kasvisateriaa. Papuja voi käyttää myös salaatteihin,
keittoihin ja pataruokiin.
Härkäpapu kuuluu virnoihin, palossa on 2–7 siementä.
Nuoret, pikkusormen
kokoiset härkäpavun palot
voi syödä kokonaisina.
Täysikasvuiset härkäpavut avataan herneenpalon tapaan sormin tai veitsen avulla.
Sormet tummuvat työssä, joten käytä ohuita suojakäsineitä.
Riko pavun pinta kynnellä ja työnnä papu kuoresta ulos.
Keitä siemeniä noin
5 minuuttia suolavedessä ja jäähdytä nopeasti.
Käytä salaatissa, pasta-
kastikkeessa, kasviskeitossa, lämpimänä lisukkeena
valkosipulilla maustettuna
tai soseuta tahnaksi ja mausta pippurilla, suolalla ja öljyllä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
