Erikoismaltaat tekevät kauppansa
LAHTI (MT)
Pienpanimoiden lisääntyminen ja käsityöoluen suosio näkyvät Suomen suurimmassa mallastamossa Lahdessa. Monen erikoismaltaan menekki on tuplaantunut viime vuosina.
Johtaja Timo Huttunen Viking Maltista kertoo, että erikoismaltaat kattavat jo noin kolmanneksen laitoksen 75 000 tonnin kokonaistuotannosta. Valtaosa erikoismaltaista viedään ulkomaille. Huttusen mukaan myös luomumaltaan kysyntä on noussut.
Lahden mallastamossa toimii Pohjois-Euroopan ainoa mallaspaahtimo. Tänä vuonna tehtävä investointi kasvattaa sen kapasiteettia merkittävästi.
Paahtamalla maltaista saa esiin makuvariaatioita suklaasta karamelliin. Lahdessa tuotetaan myös savumaltaita, jotka saavat arominsa esimerkiksi turpeesta, pyökistä tai tervasta.
Lisäksi maltaita räätälöidään asiakkaiden tarpeiden mukaisiksi. Erikoiserän minimikoko on 20 tonnia. Muutoin maltaita toimitetaan vähintään 500 kilon kuormissa. Pienpanimot usein tilaavat kuorman, joka sisältää monen sortin maltaita.
Sahtimallas on mallastamon ainoa suoraan kuluttajille myytävä tuote. Sen sesonkeja ovat juhannus ja joulu.
Katja Lamminen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
