Lampaankääpä kerättävä nuorena
Ruokasienen kerääjää saattaa joskus kohdata ikävä yllätys, kun kirjoissa korkealle noteerattu sieni ei maistukaan omassa suussa hyvältä.
Suomen Sieniseuran Facebook-ryhmässä kysyttiin, mitkä lajit ovat aiheuttaneet pettymyksen. Ryhmä on yli 13 000 hengen keskustelufoorumi.
Yllättävän moni mainitsi pettyneensä lampaankääpään ja kehnäsieneen, joita kuvaillaan sienikirjoissa erinomaisiksi ruokasieniksi.
Syy ikäviin kokemuksiin saattaa johtua siitä, että koriin on kerätty liian vanhaksi ehtineitä sieniä.
Kuusikoissa kasvava lampaankääpä muuttuu vanhemmiten karvaaksi ja rakenteeltaan murenevaksi. Siksi lampaankäävät, joissa on keltaista tai vihreää, kannattaa jättää metsään.
Lampaankääpä muuttuu pannulla kuumennettaessa kauniin keltaiseksi.
Eräs Sieniseuran keskusteluun osallistunut rouva kertoi onnistuneesta paistoksesta. Hän siivutti lampaankääpää pannulle, lisäsi joukkoon mausteita, kermaa ja riisiä ja tarjosi lapsille. He luulivat syövänsä kanaa. Sieni sopiikin erinomaisesti kanakastikkeen jatkeeksi.
Leivittäminen ja pannulla paistaminen on hyväksi havaittu keino valmistaa lampaankääpää. Muuan sieniharrastaja kertoi ryhmän keskustelussa, että ennen leivitystä hän marinoi sieniä sitruunalla, korianterilla ja kapriksella maustetussa oliiviöljyssä.
Kehnäsienelle ei sienikirjoissa yleensä suositella kuivaamista. Nuorille sienille kuivaaminen on kuitenkin käypä vaihtoehto. Kehnäsientä kannattaa kokeilla itämaisiin ruokiin.
Topi Linjama
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
