Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Syksyn makuja lautasella

    Palsternakkasosekeitto on täyteläinen alkukeitto rapeiden leipäkuutioiden kera. Jaana Kankaanpää
    Palsternakkasosekeitto on täyteläinen alkukeitto rapeiden leipäkuutioiden kera. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Tuoreet jälkiruokamarjat voi hyvällä onnella löytyä suon laidalta. Uunijuurekset voi hakea omasta kellarista, torilta tai kaupan vihannestiskiltä.Kurpitsapiirakka kahvin kera täydentää pyhäinpäivän aterian.

    5–6 annosta

    1 l vettä

    1 kasvisliemikuutio

    1 (200 g) jauhoinen peruna

    2 (400 g) palsternakkaa

    1 porkkana

    1/2 prk (à 250 g) juoksevaa sulatejuustoa

    Pinnalle

    paahtoleipää

    sitruunavoita

    lehtipersiljaa

    Kiehauta vesi ja lisää liemikuutio. Lisää peruna-, palsternakka- ja porkkanalohkot. Keitä noin 20 minuuttia kannen alla. Soseuta keitto. Lisää juustovalmiste. Kuumenna sekoitellen kiehuvaksi. Tarkista maku.

    Laita annoksen päälle sitruunavoissa paistettuja leipäkuutioita ja lehtipersiljaa.

    5–6 annosta

    1 l (1/2 kg) oranssia kurpitsaa kuutioituna

    1 sipuli

    2 valkosipulin kynttä

    1 porkkana

    pala (50 g) juuriselleriä

    7 dl vettä

    1 kasvisliemikuutio

    1 rkl tuoreita yrttejä,

    esim. salviaa, oreganoa tai timjamia

    1 dl juustoruokakermaa

    Laita paloitellut kasvikset kattilaan. Kaada päälle osa nesteestä niin, että ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää liemikuutio. Anna kiehua kypsäksi. Sekoita joukkoon mausteet ja soseuta keitto. Lisää loput nesteestä ja juustokerma sekä kuumenna keitto. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.

    6 annosta

    25 g voita

    2-3 oksaa tuoretta timjamia tai rosmariinia

    1–2 (n. 300 g) naurista

    3 (n. 400 g) porkkanaa

    2 (n. 300 g) punajuurta

    1 kg perunoita

    1 tl suolaa

    1/2 dl hunajaa

    Kuori kasvikset. Leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Sulata voi uunipannulla ja pyöräytä kasvislohkot siinä. Ripottele kasviksille hiukan suolaa ja riivittyjä timjaminoksia. Sekoita ja kypsennä 175 asteessa noin tunti. Sekoita välillä. Valuta lopuksi hunajaa kasvisten päälle. Voit paistaa koipireidet samalla pannulla.

    Työnnä kasvikset pannun toiseen reunaan ja laita koipireidet paistumaan kasvisten viereen.

    8–10 annosta

    1 kg perunoita

    500 g palsternakkaa

    2 sipulia

    4 valkosipulin kynttä

    1 1/2 tl suolaa

    1/2 tl raastettua muskottipähkinää

    musta- tai valkopippuria myllystä

    1 prk (3,3 dl) ruokakermaa

    Kuori ja viipaloi perunat, palsternakka ja sipulit. Laita ne kerroksittain isoon, voideltuun uunivuokaan. Mausta kerrokset ja ruoan pinta. Kaada kerma päälle. Kypsennä 200 asteessa noin kaksi tuntia. Painele ruoan pintaa välillä lastalla kuivumisen estämiseksi. Peitä vuoka tarvittaessa alumiinifoliolla, ettei ruoan pinta tummene liikaa.

    6 annosta

    1 pak. (noin 1,1 kg) maustamaton kananpojan koipireisi

    Täyte

    2 tl suolaa

    1 rkl currya

    3–4 oksaa tuoretta korianteria tai persiljaa

    2 limettiä tai sitruuna

    Irrottele varovasti sormilla ja pienellä terävällä veitsellä koipireisien nahka niin, että se jää kiinni koipiluuhun. Hiero sisään suola-curryseosta. Työnnä sitten hienonnettua korianteria tai persiljaa sekä pari kolme limetin viipaletta nahan alle. Ruskista kevyesti voissa paistinpannulla. Nosta koivet uunipannulle juuresten viereen. Kypsennä 175 asteessa noin 50 min. Voit myös kypsentää juurekset ja koipireidet eri astioissa.

    6 annosta

    5 dl karpaloita

    1 l vettä

    2 dl sokeria

    1 dl perunajauhoja

    Pinnalle hienoa sokeria

    Koristeeksi

    1 dl karpaloita

    Tarjoiluun

    1 dl kuohukermaa

    1 prk (200 g) vaniljarahkaa

    1 rkl sokeria

    Keitä karpaloita vedessä noin puoli tuntia. Kun marjat ovat vaalenneet, kaada marjat ja mehu siivilään toisen kattilan päällä. Painele marjoja kevyesti, jotta saat kaiken mehun irti. Kuumenna mehu uudelleen ja lisää sokeri.

    Sekoita perunajauhot ja vesi. Nosta kattila levyltä ja lisää perunajauhoseos ohuena nauhana mehuun koko ajan hiljalleen sekoittaen. Nosta takasin levylle ja kiehauta. Anna jäähtyä hiukan ja kaada annosmaljoihin. Ripottele pinnalle kevyesti sokeria ja pudota jäähtyneen annoksen päälle koristeeksi karpaloita.

    Vaahdota kerma ja mausta sokerilla. Sekoita rahka kermavaahdon joukkoon. Lisää kerma-rahkaseosta kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua.

    Anneli Pessala

    Avaa artikkelin PDF