Tuoreita papuja pataan ja lautaselle
Lautasen täyttäminen puoliksi kasviksilla onnistuu helposti sadonkorjuun aikaan. Ranskalaiset pavut sopivat lisäkkeeksi vaalealle kalalle. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoPapusato valmistuu pikkuhiljaa muutaman viikon aikana. Papuja on hyvä keittää lisukkeeksi vähitellen ja säilöä osa sadosta pakastimeen talven varalle.
Myöhemmin tuoreet pavut voi korvata pakaste- tai säilykepavuilla. Säilyke on kypsä tuote, joten se vaatii ainoastaan kuumennuksen. Pakastepavut on esikiehautettu, joten niidenkin keittoaika on vain muutaman minuutin.
4 annosta
500 g taite- tai vahapapuja
50 g voita
2 valkosipulin kynttä
1/2 tl suolaa
1 rkl soijakastiketta
1/4 tl mustapippurirouhetta
1 tl viinietikkaa
1 tl sokeria
1 dl seesaminsiemeniä
paahdettuna
Poista kannat ja puolita isot pavut. Keitä papuja suolalla maustetussa vedessä viisi minuuttia. Valuta vesi pois.
Sulata voi pannulla ja lisää valkosipulit hienonnettuna sekä pavut. Pyörittele pannulla noin viisi minuuttia. Mausta suolalla, soijalla, pippurilla, sokerilla ja viinietikalla. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla ja ripottele papujen päälle.
Tarjoa paistetun vaalean kalan, esimerkiksi ahvenfileiden kanssa.
4–5 annosta
6–8 keitettyä perunaa
1 tl suolaa
300 g tuoreita papuja
12 mustaa oliivia
1 prk (180 g) salaattijuustoa
1/2 tl mustapippurirouhetta
4 rkl oliiviöljyä
rosmariinin oksa
Kuori ja paloittele kypsät perunat. Ripottele pinnalle suolaa. Keitä papuja 10 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä pavut.
Kokoa aineksista salaatti kulhoon, salaattijuusto murrettuna pienemmiksi paloiksi, mausta pippurilla sekä oliiviöljyllä. Nypi rosmariinin neulasia pinnalle.
2 annosta
2 dl härkäpapuja
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
1 (400 g) vihreä kesäkurpitsa
1 paprika
1 dl mustia kivettömiä oliiveja
1 prk (180 g) salaattijuusto-
kuutioita
suolaa
mustapippuria
hienonnettua persiljaa
Riivi härkäpavuista siemenet ja keitä suolalla maustetussa vedessä noin kolme minuuttia. Halkaise ja suikaloi sipuli ja viipaloi valkosipulinkynnet.
Kuumenna voi esimerkiksi muurinpohjapannulla ja paista sipulit siinä. Lisää kuutioitu kesäkurpitsa, suikaloitu paprika, oliivit ja härkäpavut.
Paista aineksia pannulla sekoitellen. Lisää valutetut juustokuutiot. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita varovasti, kunnes juusto on kuumentunut.
Ripottele päälle runsaasti persiljaa. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.
Annoksesta riittää kahdelle pääruuaksi, lisäkkeeksi noin neljälle.
Vinkki: Käytä härkäpapujen tilalla 200 grammaa tuoreita papuja.
4 annosta
1 kerä rapeaa salaattia
200 g vihreitä papuja
3 keitettyä perunaa
1 punasipuli
1 prk säilykemuikkuja tai
200 g savumuikkuja
3 keitettyä (8 min.) munaa
1 dl mustia, marinoituja oliiveja
mustapippurirouhetta
suolaa
Pese, kuivaa ja revi salaatti. Keitä pavut suolalla maustetussa vedessä, valuta ja jäähdytä. Viipaloi kypsät perunat, leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi sekä lohko munat.
Asettele ainekset salaattivadille tai -kulhoon. Koristele oliiveilla. Tarjoa yrttiöljyä kastikkeeksi.
Hiivaleipä täydentää salaattiaterian.
2 dl oliivi- tai kylmä-
puristettua rypsiöljyä
1/2 dl sitruunamehua
kourallinen basilikan lehtiä
4–5 oksaa persiljaa
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
Laita ainekset korkeaan kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Öljyyn voi hienontaa erilaisia tuoreita yrttejä.
Voit myös laittaa kokonaisia yrtinoksia öljyn joukkoon ja antaa maustua.
4 annosta
200 g tuoreita papuja
300 g bratwurstia
1 rkl voita
1 tl currya
6 keitettyä perunaa
1 sipuli
1 dl kurkkusalaattia
1 prk (2,5 dl) kolmen juuston ruokakermaa
1 dl persilja- tai ruoho-
sipulisilppua
Keitä papuja noin 10 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Siivilöi vesi pois. Paloittele makkarat ja paista ne pannulla.
Nosta makkarat lautaselle. Sulata voi pannulla ja lisää curry. Paista viipaloidut perunat ja sipulirenkaat.
Lisää pavut, kurkkusalaatti ja ruokakerma. Sekoita lopuksi makkarapalat pannulle ja ripottele yrttisilppu päälle.
4 annosta
500 g vahapapuja
1 dl vettä
1 tl suolaa
25 g voita
2 tl sitruunamehua
1 dl persiljasilppua
ripaus mustapippuria
Napsi pavuista kannat pois. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Mausta kypsät pavut voilla, sitruunamehulla, pippurilla ja tuoreella yrttisilpulla.
Anneli Pessala
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
