Raakamaitoa ei pidä säilytellä pitkään
Raakamaitoon liittyy terveysriskejä, jotka pitää tiedostaa, eläinlääkäripäivien keskustelussa todettiin. Oikein toimimalla riskejä voi pitää kurissa.
Päivien tiedotteessa kerrotaan, että raakamaidossa saattaa olla esimerkiksi listeriaa, kampylobakteereita ja salmonellaa.
Suomalainen maito edustaa hygieeniseltä laadultaan kansainvälistä kärkeä. Meidän maitomme keskimääräiset bakteeripitoisuudet ovat sata kertaa pienemmät kuin EU-lainsäädännön sallimat enimmäispitoisuudet.
Pastöroimaton maito ei ole säilytettävä elintarvike, päivillä muistutettiin. Se tulee käyttää mahdollisimman nopeasti lypsyn jälkeen.
Tuoreen, hyvälaatuisen maidon bakteeripitoisuus on yleensä pieni. Säilytyksen aikana bakteerimäärä kasvaa.
Osa kuluttajista saattaa nykyään säilyttää raakamaitoa jääkaapissaan jopa kaksi viikkoa ennen sen käyttämistä. Kotijääkaappien lämpötilat vaihtelevat muutamasta asteesta jopa yli kymmeneen asteeseen, jossa bakteerien lisääntyminen on nopeaa.
Riskiryhmiin kuuluvien, kuten ikäihmisten ja vastuskyvyltään heikentyneiden, ei tiedotteen mukaan pitäisi nauttia pastöroimatonta maitoa tai siitä valmistettuja tuotteita sellaisenaan.
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
