Jos luomusika olisi pelkkää kinkkua, tuottajalla menisi hyvin
Kinkkukausi ei enää uhkaa näitä torstaina kuvattuja Luhtalan luomupossuja. Ne päätyvät makkaraksi, palvilihaksi ja tuorelihaksi. Johannes Tervo Kuva: Viestilehtien arkisto”Luomukinkkuja menisi varmaan moninkertainen määrä nykyiseen verrattuna”, Ilmajoella luomulihaa tuottava ja Ilmajoen Makkaramestareita luotsaava Vesa Luhtala kertoo.
Joulukinkusta kuluttajat ovat valmiita maksamaan luomulisää. Muun luomusianlihan menekki sen sijaan on laman myötä hiipunut. Niin paljon, että Luhtala on jopa harkinnut luomusikojen kasvatuksen lopettamista ja lampaisiin keskittymistä.
Tavanomainen sianliha on hänen mielestään liian halpaa.
”Kun tiskillä on kaksi samannäköistä lihanpalaa, joista toinen maksaa viisi euroa kilolta ja toinen 12–13 euroa, eroa on vaikea selittää ihmisille.”
Luomusianlihan kovemmat tuotantokustannukset kertyvät useassa tuotannon vaiheessa.
Sikojen rehuna käytetään luomuviljaa, jonka viljely on tavanomaista vaativampaa ja hinta siksi kovempi. ”Esimerkiksi viime vuonna jouduimme maksamaan ostoviljasta 400 euroa tonnilta. Ei siinä ole enää järkeä”, Luhtala sanoo.
Luomusika kasvaa tavanomaista hitaammin, koska synteettisten aminohappojen käyttö niiden ruokinnassa on kielletty.
Emakko porsii harvemmin, koska porsaat vieroitetaan myöhemmin kuin tavanomaisessa tuotannossa.
Rakennuskustannuksetkin ovat kovemmat. Sioilla pitää olla enemmän tilaa ja niiden on päästävä kesäkaudella ulkoilemaan.
Luomuemakoilla ei käytetä porsitushäkkejä. Luhtalan mukaan vapaaporsitus ei tuo lisäkuluja. ”Terve emakko ei vapaana makaa porsaita sen enempää kuin häkissä oleva. Lisäksi liikkumaan pääsevillä eläimillä porsimiset ovat helppoja.”
Varsinkaan maaseudulla luomua ei arvosteta, Luhtala sanoo. ”Helsingissä ja Tampereella kyllä, mutta ei täällä Pohjanmaalla.”
Monet luomutuotteita välittäneet pikkukaupat ovat lopettaneet toimintansa kannattamattomina, hän sanoo. Se vähentää kysyntää.
Atrian tulo luomusianlihabisnekseen kiristää kilpailua entisestään, Luhtala pelkää. ”Me jäädään pieninä jalkoihin.”
Luhtalan sikalassa on 30–35 emakkoa. Porsaat kasvatetaan itse.
Ilmajoen makkaramestarien käyttämästä raaka-aineesta vajaa puolet on luomulihaa.
Luomusianliha tulee lähes kokonaan omalta tilalta, luomulampaastakin 70–80 prosenttia. Muilta tuottajilta ostetaan tavanomaista lihaa.
Tuorelihatuotteiden lisäksi Makkaramestarien valikoimaan kuuluu muun muassa tuore- ja kuivattuja makkaroita, palvituotteita, säilykkeitä ja ilmakuivattua lihaa. Tuotteiden jälleenmyyjiä on Etelä-Pohjanmaan lisäksi useissa suurissa kaupungeissa.
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
