Eksoottiset kasvit sopivat suomalaiseen viljelyyn
Näkymättömät säännöt kuristavat suomalaista puutarhatuotantoa. Suomalainen hedelmien ja vihannesten tuotanto on liian yksipuolista ja mielikuvituksetonta, arvioi kirjailija, viljelijä Mary Kuusisto, jonka eksoottinen puutarha kukoistaa Tammisaaren Pargasin kylällä.
kirjailija, viljelijä Mary Kuusisto, jonka eksoottinen puutarha kukoistaa Tammisaaren Pargasin kylällä. viidakkokurkku Kuva: Stina HaasoJo yli 40 vuoden ajan eksoottisia kokeiluja tehnyt viljelijä Mary Kuusisto ihmettelee suomalaisen puutarhatuotannon jämähtäneisyyttä.
”Ihan kuin olisi olemassa joku näkymätön laki siitä, mitä saa kasvattaa ja mitä ei. Ei ole olemassa eksoottisia kasveja. Mitä tahansa voi kokeilla. Samalla tavalla aikoinaan tänne ovat tulleet niin peruna, tomaatit ja kurkut.”
”Minusta on suoranainen ihme, että tomaatti ja kurkku ovat niin suosittuja. Niitä ajatellaan suomalaisina, mutta eivät ne ole yhtään suomalaisempia, helpompia kasvattaa tai säilyvämpiä kuin moni muu eksoottisena pidetty kasvi.”
Laajamittaiseen tuotantoon pitäisi Kuusiston mielestä lisätä kipin kapin esimerkiksi ananaskirsikka ja mansikkakoiso, joita suotuisissa olosuhteissa voi kasvattaa jopa taivasalla. Viidakkokurkku ja jääruoho kelpaisivat heti ravintoloiden keittiöille.
”Eivät ihmiset enää tyydy siihen, että on muutamaa sorttia valikoimaa kaupassa. Toki eksoottisten kasvien taimet pitää esikasvattaa, mutta niin esikasvatetaan tomaattien ja kurkkujenkin taimet.”
”Turhat ennakkoluulot pitää hylätä. Uskon, että kauppa kyllä kiinnostuu kotimaisista hedelmistä, kasviksista ja vihanneksista, jos joku rohkenee niitä tarjota. Tulevaisuus on erikoistuotannossa.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

