Kurkkukausi jatkuu pitkälle syksyyn
Ensimmäiset luonnonvalolla tuotetut kurkut ovat tulleet myyntiin parin viime viikon aikana.
”Huhtikuussa tuotanto on täydessä vauhdissa jatkuen syys–lokakuulle”, kertoo vihannesviljelyn asiantuntija Hanna Mononen Kauppapuutarhaliitosta.
Tuottajien vakaa toive on, että kauppa huomioi hinnoittelussaan tuotantomäärien kasvun. Talvikauden hintoja on syytä laskea sen verran, että kotimainen kurkku tekee kauppansa ja markkinat pysyvät kutakuinkin tasapainossa.
”On myös kaupan etu, että tavara kiertää riittävän nopeasti”, Mononen huomauttaa.
Viikolla 11 veroton kasvihuonekurkun viljelijähinta oli 1,5–2 euroa kilolta.
Ensi viikon hinnat riippuvat paljolti auringon valon määrästä ja miten paljon kurkkuja se kypsyttää poimintakuntoon.
Kuluttajat arvostavat kotimaista kasvikurkkua, mikä näkyi hyvin viime talvena.
”Kysyntä vastasi hyvin tarjontaa eikä kaupoissa juuri näkynyt ulkomaisia halpatuontieriä.”
Hyvän kysynnän ansiosta kurkut eivät maanneet liian kauan kaupan tiskissä. Kiertonopeuden ansiosta laadukasta ja tuoretta kurkkua oli jatkuvasti tarjolla, mikä entisestään edisti kotimaisen kurkun myyntiä.
Suomalaisten talvella syömistä kurkuista noin 75 prosenttia on kotimaisia, Mononen arvioi.
Huhti–lokakuussa tuontikurkkuja ei juuri ole tarjolla satunnaisia eriä lukuun ottamatta.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
