Salaatti imee voimansa ainutlaatuisesta vedestä
Ympäri vuoden viljeltävien ruukkusalaattien matka siemenestä kuluttajan ostoskassiin kestää keskimäärin viisi viikkoa.
Salaatin siemen tarvitsee turvetta, jotta se voi kiinnittyä johonkin itämään.
Vesi on kuitenkin se, joka salaatin lopulta kasvattaa. Siihen sekoitetaan liuos, joka sisältää kasvin tarvitseman ravinteet.
”Hyvä vesi on Suomen etu muihin kasvihuoneviljelyä harjoittaviin maihin verrattuna”, painottaa Kyröntarhojen perustaja Timo Rapila.
Suomalainen vesi on puhdasta eikä siinä juuri ole taudinaiheuttajia. Veden puskurointikyky eli kyky säilyttää pH muuttumattomana on erinomainen. Syytä siihen ei täysin tiedetä, Rapila jatkaa.
Salaatin siemen on pieni ja höyhenen kevyt; niitä on yhdessä kilogrammassa miljoona. Automaatti kylvää siemenet pestyihin idätyskennoihin, joissa on kotimaista kasvuturvetta.
Turpeeseen on sekoitettu ravinteita ja kasvin juuria vahvistavia bakteereita. Lisäksi siihen laitetaan matoja, jotka pitävät harsosääsket ja liejukärpäset kurissa.
Kemiallisia torjunta-aineita ei käytetä, kertoo myyntipäällikkö Teemu Kanasuo.
Siemeniä idätetään viileässä ja pimeässä 1–3 päivää. Idätyshuoneen kosteus on noin 96–97 prosenttia.
”Tämä on se vaihe, kun rairuohon päälle laitetaan kelmu”, Kanasuo kuvailee.
Itämisen jälkeen salaatit siirretään taimipöydälle. Siinä ne kasvavat kaksi viikkoa, kunnes edessä on siirto kasvulinjastoon.
Linjastolla salaatit saavat vielä kolme viikkoa imeä itseensä valoa ja ravinteita.
Ravinneliuosta sisältävä vesi kiertää kouruissa ja kerätään lopuksi talteen. ”Mitään ei päädy viemäriin”, Kanasuo painottaa
Aluksi kourut ovat kiinni toisissaan, mutta salaattien kasvaessa kourujen väli levenee.
Välien leveyttä ja levenemistahtia Kanasuo ei kerro, koska kyse on yrityksen ydinosaamisesta. Oikea leveys takaa, että salaatista kasvaa juuri niin tuuhea kuin on tarkoitettu.
Pöydän päässä odottaa työpari, joka nappaa salaattiruukun kourusta, poistaa varjolehdet ja tarkastaa salaatin laadun.
Juuria ei lyhennetä. Ne ovat salaatin vesivarasto, joiden turvin se säilyy, Kanasuo selittää
Lopuksi poimija sujauttaa ruukun suojamuoviin ja hihnalle, joka kuljettaa salaatit pakkaamoon.
Ripeys takaa, ettei salaatti nuupahda. Aikaa poimimisesta pakkaamoon kuluu viisi minuuttia. Toinen viisi minuuttia kuluu pakkaamisessa ennen kuin salaatti on kylmiössä.
Salaatit lähtevät Kyröntarhoilta viimeistään seuraavana päivänä kaupan keskusvarastoihin ja sieltä kauppoihin.
Salaatteja poimitaan ja pakataan tilausten mukaan.
Kasvihuoneen tekninen sielu on tietokone, joka ohjaa nestekaasulla toimivaa lämmitystä, kuivausta ja hiilidioksidilannoitusta.
Huoneissa olevat propellit sekoittavat 126 watin teholla palavan liekin tuotaman lämmön ja hiilidioksidin kasvihuoneilmaan.
Myös suurpainenatriumlamput tuottavat lämpöä valon lisäksi. MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
