Kotimainen avomaankurkkusato riittää tänä vuonna säilyketeollisuudelle
Avomaankurkku aloittaa matkansa pellolta purkkiin suurissa puulaatikoissa. Laatikot kipataan kuljettimeen, joka vie kurkut pesuun ja pilkottavaksi. Ella Niittyvaara (keskimmäinen kuva) syöttää kurkkuja leikkuriin, josta ne jatkavat matkaansa purkitettavaksi. Kurkkusäilykkeisiin lisätään kunkin tuotteen oman reseptin mukaan valmistettu liemi sekä muun muassa sinapinsiemeniä (pieni kuva ylhäällä oikealla). Lopuksi purkit pakataan kuormalavoille ja varastoon odottamaan kuljetustakauppaan, suurkeittiöön tai einestehtaaseen. Tom Saurén (vasemmalla alhaalla) on tyytyväinen tämänvuotiseen satoon. Saara Olkkonen Kuva: Viestilehtien arkistoPIIKKIÖ, KAARINA (MT)
Kotimaista raaka-ainetta on riittänyt tänä vuonna hyvin kurkkusäilykkeiden valmistajalle. Avomaankurkun sesonki alkoi tavanomaista aikaisemmin, jo kesäkuussa.
”Koskaan oman työhistoriani aikana ei ole ollut yhtä aikainen vuosi kuin nyt”, kertoo Sauvon Säilyke Oy:n toimitusjohtaja Tom Saurén.
Vaikka monet tilat ovat jo päättäneet sadonkorjuun, osa tiloista jatkaa toimituksia vielä elokuun loppuun asti, Saurén uskoo.
Sato on tänä vuonna ollut myös sekä määrällisesti että laadullisesti ”todella hyvä”.
Avomaankurkku on Sauvon Säilykkeen tärkein raaka-aine. Erilaiset kurkkusäilykkeet tuovat sen myynnistä yli puolet.
Niiden lisäksi yritys valmistaa punajuuri- ja porkkanasäilykkeitä sekä metsäsienisäilykkeitä.
Raaka-ainehankinnoissaan Sauvon Säilyke nojaa pitkälti omiin sopimusviljelijöihin ja kotimaiseen raaka-aineeseen.
Kurkkua sille tuottaa tällä hetkellä viitisentoista viljelijää. Niiden lisäksi yrityksellä on viisi punajuuren sopimustuottajaa.
Metsäsienet ostetaan tehtaalle kotimaisilta vihannestukkureilta kantarellia lukuunottamatta. Sen yritys hankkii Baltiasta.
Ulkomaista kurkkua käytetään Saurénin mukaan vain säilöntäkauden alussa ja lopussa tasaamaan tehtaan tuotantomääriä. Ulkomailta ostettua raaka-aineesta on vuosittain 10–20 prosenttia.
Kotimaan aikainen satokausi oli yritykselle onni, sillä Keski-Eurooppaa alkukesällä koetelleet tulvat osuivat juuri avomaankurkkua tuottaneille alueille.
”Aikainen sato pelasti säilöntäsesongin alun. Tulvat tuhosivat Saksassa tämänhetkisten arvioiden mukaan viidenneksen sadosta ja kurkusta on siksi Keski-Euroopassa lievää pulaa.”
Valmistaja lupaa esimerkiksi viipaloidulle maustekurkulle 30 kuukauden säilyvyysajan. Pitkä säilyvyys antaa myös keskusliikkeille hyvät edellytykset valmistajien kilpailuttamiseen kansainvälisillä tarjouskilpailuilla.
”Maksaisimme sopimustuottajille mielellämme nykyistä korkeampaa hintaa, mutta meidän liikkumatilamme on pieni kaupan ja alkutuottajan välissä.”
Yksi tärkeimmistä kilpailutekijöistä on Saurénin mukaan laatu. ”Laadun merkitys on jopa entisestään korostunut viimeisen viiden vuoden aikana.”
Lisäksi hän painottaa asiakkaiden kuuntelemista.
”Kun Saarioinen myi muutama vuosi sitten säilykeliiketoimintansa Felixille, asiakkaat toivoivat meidän ottavan uudelleen valikoimiimme punajuurisäilykkeet. Muuten punajuurisäilykkeiden valmistus olisi Suomessa keskittynyt liikaa.”
Punajuuri oli yrityksen valikoimissa 1970-luvulla. Vuonna 2007 punajuurisäilykkeiden valmistus aloitettiin Piikkiön tehtaalla uudelleen.
JUHANI REKU
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
