Uotilan palkitustamallasohrasta pannaan lähijouluolutta
Maanviljelijä Juha Uotila on voittanut mallasohran viljelykilpailun, jossa etsittiin raaka-ainetta Sinebrychoffin jouluoluen valmistukseen.
Lähiolut mielletään usein pienten panimoiden tuotteeksi, mutta suurikin voi panna olutta lähellä tuotetuista maltaista. Sinebrychoff valmistaa Keravan panimossa jouluoluensa ohramaltaista, joiden raaka-aine on viljelty Uotilan tilalla Hollolassa.
Sinebrychoffin, Viking Maltin ja Raisioagron järjestämän mallasohran viljelykilpailun tavoitteena on lisätä kotimaisen mallasohran tunnettuutta ja nostaa suomalaisen oluen arvostusta.
Kilpailuun osallistui yhdeksän Viking Maltin ja Raisioagron sopimusviljelijää. Voittajan valinnassa korostui mallasohran laadun lisäksi viljelijän asenne ja innostus suomalaisen olutkulttuurin rakentamiseen.
Edellisen, vuonna 2011 ensimmäistä kertaa järjestetyn mallasohran viljelykilpailun voittivat Ari ja Maarit Ojamäki Lammilta.
Uotila on isännöinyt kotitilaansa Kylä-Tikkalaa vuodesta 1990. Tila on ollut samalla suvulla ainakin vuodesta 1690 lähtien.
Mallasohran lisäksi viljelyksessä on leipävehnää ja rypsiä sekä noin kerran kymmenessä vuodessa ruista. Viljeltyä pinta-alaa on vuokramaiden kanssa yhteensä 60 hehtaaria, metsää hiukan enemmän.
Tilalta toimitettiin mallasohraa aluksi Lahden Polttimolle. Viking Maltille sitä on toimitettu vuodesta 1958.
”Sateinen kesä ja vielä sateisempi syksy olivat haastavia viljelylle. Onneksi peltomaamme ovat kantavia ja läpäiseviä. Lisäksi syksyyn sattui muutama poutainen puintipäivä, niin että saimme ohran kuivuriin. Laatukin osui voitosta päätellen kohdalleen”, Uotila kertoo.
Sinebrychoffin panimolla valmistetaan vuosittain noin 200 miljoonaa litraa olutta. Olut valmistetaan kotimaisesta mallasohrasta, jota Viking Maltin ja Raisioagron sopimusviljelijät tuottavat.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
