Näetkö maistamatta, miten makea tomaatti on? Et, mutta mittari näkee
Sokeripitoisuudessa voi olla suuria vaihteluita jopa täysin samansävyisten saman lajikkeen tomaattien välillä.
Samansävyisten tomaattien sokeripitoisuus voi olla erilainen, vaikka kyse on samasta lajikkeesta ja erästä. Kuva: Carolina HusuNorjalaiset pitävät makeista tomaateista ja ovat valmiita maksamaan niistä selvästi enemmän kuin kirpeistä, Sciencenorway-tiedesivusto kertoo.
Jotta kuluttaja saisi, mitä haluaa, elinkeinon pitäisi pystyä mittaamaan, miten makeita tomaatit todella ovat.
Tomaattien makeus tulee hedelmäsokerista. Sen pitoisuus mitataan yleensä niin sanotun refraktometrin avulla. Mittausta varten tarvitaan mehua, joten tomaatit on rikottava.
Norjalaistutkijat ovat nyt ryhtyneet käyttämään niin sanottua NIR-spektroskopiaa tomaatin makeuden mittaamiseen. Menetelmä perustuu tiettyihin valon aallonpituuksiin ja se mittaa sokeripitoisuuden ilman että tomaattia täytyy rikkoa.
Tutkijat testasivat menetelmää pienillä, makeilla Piccolo-lajikkeen tomaateilla.
Mitattavien tomaattien joukossa on ollut kaikenvärisiä, vihreästä ylikypsään tummanpunaiseen.
”Tulokset olivat lupaavia. Pystyimme mittaamaan sokeripitoisuuden hyvällä tarkkuudella", sanoo erikoistutkija Jens Petter Wold. Hän on johtanut tutkimusta.
Sokeripitoisuudessa oli suuria vaihteluita jopa täysin samansävyisten tomaattien välillä.
Mittarin antamia lukemia on verrattu kymmenen ammattimaisen maistajan antamiin arvioihin.
"Olimme positiivisesti yllättyneitä anturimittausten luokitusten ja aistinvaraisten arvioijien luokitusten vastaavuudesta. Erot olivat todella pieniä", Wold sanoo.
Seuraava askel on kehittää mittausmenetelmiä, joilla voidaan mitata sokeripitoisuutta tomaattien liikkuessa esimerkiksi pakkauslinjalla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








