HS: Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa
Suomessa antibioottien käyttöä valvotaan tiukasti, sanoo asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojala MTK:sta.
Kotimaista lihaa, maitoa ja kananmunia voi turvallisesti syödä, MTK:n asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojala vakuuttaa. Kuva: Jaana KankaanpääMonille antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja löytyy yhä enemmän ihmisistä, tuotantoeläimistä ja ruuasta, uutisoi Helsingin Sanomat (HS) viitaten tuoreeseen EU-raporttiin, jonka ovat laatineet ruokaturvallisuusvirasto ja kansanterveysvirasto ECDC.
Eläinten kantamat vastustuskykyiset bakteerit ovat suuri huolenaihe ihmisille, sillä ne heikentävät antibioottien tehoa myös ihmisten sairauksissa.
Vastustuskyky kasvaa, kun antibiootteja käytetään paljon, ja vastustuskykyisiä bakteereja todetaan varsinkin maissa, joissa antibiootteja käytetään vapaasti: Etelä- ja Itä-Euroopassa enemmän kuin Länsi- ja Pohjois-Euroopassa.
Jos kehitystä ei saada pysäytettyä, edessä on todennäköisesti aika, jolloin tavalliset tulehdukset voivat johtaa kuolemaan.
MTK:n asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojala sanoo, että suomalaisessa kotieläintuotannossa ei antibiootteja anneta turhan päiten.
"Meillä antibiootteja annetaan eläimille vain ja ainoastaan sairauksien hoitoon - ja lääkitys tapahtuu aina eläinlääkärin määräyksestä ja hänen valvonnassaan."
Suojala vakuuttaa, että kotimaista lihaa, maitoa ja kananmunia voi turvallisesti syödä.
Eurooppalaista kotieläintuotantoa ei hänen mukaansa voi niputtaa yhteen, sillä jäsenmaat eroavat tutkitusti todella paljon toisistaan. Suomessa käytetään toiseksi vähiten mikrobilääkkeitä suhteutettuna tuotantoeläinten määrään koko EU:ssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
