
Lihavaliokunnan puheenjohtaja: Lihan tuottajahintojen lasku nakertaa kannattavuutta entisestään – "Olo on kuin rikkinäisellä levyllä"
Huoli kotimaisen lihantuotannon kannattavuudesta näkyy jo sukupolvenvaihdosten määrässäkin. ”Jos järjestelmä toimisi, niin se olisi toiminut jo”, sanoo MTK:n lihavaliokunnan puheenjohtaja.
Naudanlihan tuottajahinta on laskenut tämän vuoden aikana. Tuotantokustannuksissa vastaavaa laskua ei tunnu. Kuva: Pasi LeinoMT uutisoi tällä viikolla kotimaisen lihan tuottajahintojen laskusta.
Esimerkiksi HK Foods on MT:n tietojen mukaan laskenut naudan tuottajahintaa kuluvan vuoden aikana kuusikin kertaa. Samoin Snellman on laskenut sekä naudan- että sianlihan tuottajahintaa tänä vuonna.
Luonnonvarakeskuksen tilastoinnin mukaan kuluvan vuoden aikana eniten on laskenut broilerin tuottajahinta, noin 3,22 prosenttia. Vastaavasti sianlihan keskihinta on laskenut noin 1,8 prosenttia ja naudanlihan hinta noin yhden prosentin.
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n lihavaliokunnan puheenjohtaja Tero Lahti tuntee toistavansa itseään.
”Omistakin jutuista olo on kuin rikkinäisellä levyllä, kun on koko ajan pyöritettävä tätä samaa teemaa eli huolta kotieläintilojen kannattavuudesta”, Lahti aloittaa vastauksensa MT:n puheluun.
”Ympäröivä yhteiskuntakin on nyt herännyt tilanteeseen, jossa kotieläintuotannon määrä vähenee jatkuvasti.”
Toistuvalla huolenkannolla on ollut myös tuloksia. Huoli on viime aikoina realisoitunut muuallakin kuin MTK:ssa ja tuottajien piirissä.
”Ympäröivä yhteiskuntakin on nyt herännyt tilanteeseen, jossa kotieläintuotannon määrä vähenee jatkuvasti. Korjaavilla toimenpiteillä on tosi kova kiire.”
Maa- ja metsätalousministeriökin on Lahden mukaan tilastoinut, kuinka alan kannattavuuden lasku näkyy yhä harvempina sukupolvenvaihdoksina kotieläintiloilla. Luvut laahaavat tavoitteista jäljessä, koska jatkajia ei epävarma kotieläintalous houkuta.
Kerran jatkajaa vailla lopetettu tuotanto elpyy tuskin koskaan.
”Se on vanha totuus, että jos kotieläintuotannosta luovutaan, niin sille tilalle eläimet äärimmäisen harvoin palaavat.”
”Viennin puute isojen lihayritysten strategioista on silmiinpistävää.”
Osasyy Suomen laahaaville tuottajahinnoille löytyy myös alan vientiaikeiden vaatimattomuudesta, Lahti kertoo.
”Viennin puute isojen lihayritysten strategioista on silmiinpistävää. Suomen ruokaviennin kehitys on Euroopan heikointa.”
Toimiva ruokavienti nostaisi myös tuottajahintoja. Positiivisia odotuksia MTK:ssa on, viimeisimpänä toivon kipinänä vienninedistäjäksi ilmoittautui myös tasavallan presidentti.
Kannattavuustilanteen korjaamiseen etsitään vastauksia myös MTK:n lihavaliokunnan taloustyöryhmässä. Keinoja haetaan tiheällä kammalla, mutta julkaistavia tuloksia Lahti povaa vasta syksylle.
Suoraa kantaa tuottajahintojen riittäviin euromääriin työryhmästäkään ei luvata. Tuottajien edunvalvontajärjestö ei voi kilpailuoikeudellisista syistä jäsenilleen ilmoittaa, että ”tällä hinnalla myytte.”
Taloustyöryhmä selvittää erillisten tuottajaorganisaatioiden mahdollisuuksia.
Erillisistä, lihatalojen kanssa hintaneuvotteluja käyvistä tuottajaorganisaatioista on positiivisia kokemuksia lampaanlihan tuotannosta. Taloustyöryhmä selvittää näiden organisaatioiden mahdollisuuksia laajemminkin, mutta niiden laajempaa perustamista on vielä vaikea ennustaa.
Onhan ainakin osuuskuntaomisteisten lihatalojen toiminta tuottajahintoineen jo nyt pohjimmiltaan jäsenten itsensä käsissä: tuottajat muodostavat osuuskuntien edustajistot sekä hallitusten enemmistön. Lahti ihmettelee tilannetta itsekin.
”Olemme nyt vuosikymmenten ajan nähneet, mikä on nykyisten organisaatioiden sekä toimintatapojen tulos. Jos järjestelmä toimisi, niin se olisi toiminut jo. Nyt tarvitaan muutosta.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat











