Mikael Jungner karisti maatalousvastaisuuden ja tuntee nyt huolta tilojen tulevaisuudesta: "On hirveää tuhlausta jos menetämme sen korkean osaamisen, mikä kotimaisessa maataloudessa on"
Kustannuskriisissä kamppaileville tuottajille virtaa tuenilmauksia yllättävistä suunnista. "1990-luvulla olin maatalousvastainen cityvihreä, mutta nyt tunnen syvää huolta maatalouden tulevaisuudesta", viestintäjohtajana toimiva entinen Sdp:n kansanedustaja Mikael Jungner sanoo.
Mikael Jungner kertoo muuttaneensa suhtautumistaan maatalouteen vuosien saatossa. Nyt hän kertoo tuntevansa huolta kannattavuuskriisissä kamppailevan maatalouden tulevaisuudesta. Kuva: Jarkko SirkiäHuolipuhe kustannuskriisin keskellä kamppailevan kotimaisen maataloustuotannon tulevaisuudesta leviää.
Sosiaalisessa mediassa muun muassa julkkiskokki Henri Alén ja viestintäjohtaja Mikael Jungner ovat julkituoneet huolensa viljelijöiden ja kotimaisen elintarviketuotannon selviämisestä.
"Harmillista, että Suomelta puuttuu kansallinen yhteisymmärrys ja strategia maatalouden tulevaisuudesta. Tuo jättää tilaa turhalle vastakkainasettelulle ja ohjaa alaa näköalattomuuteen. Maatalous ansaitsee parempaa", Jungner twiittasi viime viikolla.
"Kyllä olen yhä samaa mieltä", Junger vastaa.
"Tunnen huolta maatalouden selviämisestä. Pahimmillaan meillä voi olla edessä todella kallista ruokaa tai jopa pulaa ruuasta."
Näköalattomuus näkyy Jungnerin mukaan esimerkiksi siinä, että ei ymmärretä, miten pitkäjänteistä työtä ruuan tuottaminen on.
"Jos kotimainen maataloustuotanto nyt päällä olevan kriisin vuoksi ajetaan alas, ei tuotantoa nosteta ylös hetkessä. On hirveää tuhlausta, jos menetämme sen korkean osaamisen, mikä meillä kotimaisessa maataloudessa on.
Kotimaisen elintarviketuotannon omavaraisuuden vaarantuminen on uhka, jota Jungnerin mukaan tulee päättäväisesti torjua.
"Suomen pitäisi pystyä olemaan elintarvikkeiden suhteen omavarainen. Maataloudessamme on maailman mitassa valtavia vahvuuksia, kuten esimerkiksi antibioottien lähes olematon käyttö lihantuotannossa", hän perustelee.
Jungner tunnustaa, että hän on viime aikoina joutunut muuttamaan käsitystään suomalaisesta maataloudesta.
"1990-luvulla olin maatalousvastainen cityvihreä, mutta nyt tunnen syvää huolta maatalouden tulevaisuudesta".
Jungner kertoo innostuneensa maataloudesta vuosi vuodelta enemmän ja jakavansa myös tuottajien huolta vaikean taloustilanteen keskellä.
"En tiedä, onko syy ikääntymisessä vai siinä, että olin aikanaan kuukauden Farmi-ohjelman kuvauksissa. Se kokemus kyllä avasi silmiä maataloustuottajien arkeen", Jungner sanoo.
Käsillä olevan kannattavuuskriisin vaikutukset voivat olla kauaskantoisia myös ilmastomuutoksen torjunnan ja hiilensidonnan näkökulmasta.
"Uusiin viljelytekniikoihin siirtyminen vaatii pääomia, eivätkä kannattavuusrajalla horjuvat tilat pysty investoimaan kun pankit eivät uskalla antaa lainaa."
Synkät tulevaisuudennäkymät uhkaavat kahlita koko maataloussektorin kehittymistä, millä on seurannaisvaikutuksia.
"Nuoret eivät uskalla lähteä alalle, jonka tulevaisuus on epävarma. Hiilineutraali loikka jää tekemättä ja ruuantuotantosektori taantuu."
Suomalaisen maatalouden menestymisen kannalta Jungner pitää välttämättömänä, että tuotannon korkea laatu tunnistetaan ja tunnustetaan.
"Kadehdin ranskalaisia ja tapaa, jolla he osaavat arvostaa omaa kansallista ja paikallista elintarviketuotantoa. Samanlaista brändäämistä kaivattaisiin myös Suomeen. Bulkkiruoka on hävyttömän halpaa ja huonot katteet ovat yksi tuottajien talousahdingon syy", Jungner linjaa.
Tuottajan osuudesta huolta on myös kantanut julkkiskokki ja ravintoloitsija Henri Alén.
”Synkät ajat alkutuottajalla”, Alén twiittasi viime viikolla. Hän heitti kysymyksen kaupalle, että mikä niistä ensimmäisenä ojentaa kättä ja tekee itselleen korvaamattoman maineteon maksamalla vähän extraa.
Alenilta kysyttiin, tarkoittaako hän extraa vai oikeaa hintaa, johon tämä vastasi, että kumpikaan ei tässä tilanteessa huononna tilannetta.
Twiitti nostatti vilkkaan keskustelun siitä, kuka tuottajalle maksaa, kauppa vai teollisuus, ja pitäisikö myös ravintolan, joka ostaa suoraan tuottajalta, maksaa enemmän.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

