Nyt on paras aika säilöä ja pakastaa puutarhavadelmaa! Katso täältä suoramyyntitilat
Kotimaisia vadelmia viljellään vuosittain noin 1,3 miljoonaa kiloa.Ensimmäiset avomaan puutarhavadelmat ovat kypsyneet maan etelä- ja keskiosissa, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin (HML) liitto tiedottaa.
Kasvutunneleissa viljeltyjä kotimaisia vadelmia on nautittu jo kesäkuun puolivälistä lähtien ja niidenkin määrät alkavat nyt olla runsaimmillaan.
Seuraavina viikkoina vadelmien satokausi onkin parhaimmillaan, kun sato kypsyy pikku hiljaa myös yhä pohjoisemmassa.
Nyt on siis paras aika säilöä ja pakastaa vadelmia talven varalle.
Suomessa suosituin vadelmalajike on suurimarjainen Glen Ample.
Avomaan vadelmat kärsivät viime talvena jonkun verran talvivaurioita, HML:n toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen kertoo.
”Kukinta onnistui hyvin ja heinäkuun sääkin on ollut kohtalaisen suotuisa vadelmille, joten sadosta odotetaan tulevan normaali."
Suomessa suosituin vadelmalajike on suurimarjainen Glen Ample. Monelle tuttuja ovat myös Maurin Makea sekä Kanadasta kotoisin olevat Muskoka ja Ottawa.
Uudempia vadelmalajikkeita meillä ovat esimerkiksi Vajolet, Tulameen ja Stiora.
Kotimaisia vadelmia tuotetaan vuosittain noin 1,3 miljoonaa kiloa.
Suomessa viljellään vadelmaa yhteensä lähes 380 hehtaarilla. Alasta 90 prosenttia on avomaatuotantoa ja 10 prosenttia tunnelituotantoa.
"Vadelman huippusesongin jälkeen tuoreita kasvutunneleissa viljeltyjä vadelmia on vielä saatavilla rasioissa aina alkusyksyyn saakka", muistuttaa Wirtanen.
Vadelmien ja muidenkin puutarhamarjojen suoramyynti- ja itsepoimintatilat löytyvät osoitteesta hmlry.fi/suoramyynti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





