Varhaisvihannesten satokausi hyvässä vauhdissa
Varhaisvihannesten satoa on korjattu harson alta ja jonkin verran suoraan avomaalta. Satokauden avaus osuu sopivasti juhannusviikolle.Kotimaisten kasvisten ystävät ovat jo saaneet herkutella varhais- ja kyssäkaalilla, nippuporkkanoilla ja -sipuleilla sekä herneillä.
Satoa on korjattu ensiksi kasvihuoneista ja kevyistä kausihuoneista, mutta avomaallekin on jo päästy.
Varhaisvihannekset eivät kestä kolhuja, koska niillä ei juuri ole kuorta. Ellei vihanneksia ole pakattu, kosteus haihtuu niistä nopeasti. Siksi ne kannattaa suojata, säilyttää viileässä ja syödä mahdollisimman pian korjuun jälkeen.
Nahistumisen estämiseksi naatit on hyvä poistaa esimerkiksi porkkanoista. Hyväkuntoiset sipulien varret, kukka- ja parsakaalien suojalehdet ja kantaosat kannattaa käyttää ruokiin.
Varhaisvihannesten istutukset aloitettiin tavanomaiseen aikaan huhtikuun lopulla. Epävakainen ja osin hyvin kylmä toukokuu hidasti kasvua ja jopa hävitti osan taimista. Kasvukauden edetessä erityisesti Itä-Suomessa on satanut rankasti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


