
Avokado tuo hyvinvointia Tansanian ylängöille – suomalais-tansanialainen yhtiö kehittää alueella tuottajille reilua maataloutta
Yksi tarina afrikkalaisen maatalouden kehittämisen takana on Tanzanice Agrofoods LTD, jonka taustalla toimii suomalainen Eero Pisilä.
Paul Yambaya Mville ja hänen vaimonsa Pelaja Nicodem Mnywele pitävät suomalais-tansanialaisen ostoyrityksen kanssa tehtyä sopimusta hyvänä. Avokadoista saadut rahat tulevat tilille sovittuun aikaan ja viljelykoulutus toimii. Kuva: Heikki SyrjäniemiYleinen harhaluulo Afrikan peräkylien takapajuloista heittää täysin häränpyllyä Tansanian lounaisosan ylängöillä.
Teiden varsilla on kukoistavia viljelmiä asuinrakennuksineen, ja asukkaat ovat toteuttaneet aineellisen hyvinvoinnin unelmia. Trooppinen aurinko kypsyttää kevään avokadosatoa eurooppalaisten ruokapöytiin, ja sadonkorjuu on jo monin paikoin alkanut.
Yksi tarina maatalouden kehittämisen takana on suomalais-tansanialainen yhteistyö ja sen pohjalta perustettu yritys Tanzanice Agrofoods LTD.
Hedelmänviljelijä Elda Msemwa silmäilee puissa roikkuvia avokadoja kahden hehtaarin kokoisen tilan laidalla. Hiljattain taivaalta tullut kaatosade on verottanut hiukan satoa, mutta mieli on silti luottavainen.
Ylängöllä sataa yli 1 500 millimetriä vuodessa. Se riittää hyvään satoon, vaikka yhden avokadokilon tuottamiseen tarvitaan 1 000 litraa vettä.
Elda Msemwan tilalla on 179 avokadopuuta, joiden tuotto oli viime vuonna 15 tonnia luomuavokadoa.
Hedelmäsato toi viljelijälle noin 10 000 euron myyntituoton. Bruttokansantuote henkeä kohden Tansaniassa on noin 1 000 euroa vuodessa.
Elda laskee, että yhden hehtaarin avokadoviljelmän perustamiskustannukset ovat 2 500 euroa. Summa sisältää taimet, lannoitteet ja työn.
Tilalla työskentelee kymmenen osa-aikaista työntekijää.
Elda Msemwa on yksi Tanzanice Agrofoodsin sertifioiduista sopimusviljelijöistä. Kolmen vuoden yhteistyön jälkeen hän antaa vuolaasti kehuja yhteistyökumppanille.
"Ostofirma on lähellä, ja kontaktit ja neuvonta ovat tiivistä."
Avokadoviljely on tuonut hyvän toimeentulon hänen perheelleen. Elda on rakentanut talon kaupunkiin, ja kolme lasta käy yksityistä koulua.
Läheisellä taimitarhalla idätetyt taimet ruukutetaan kompostimultaan. Neljän vuoden kuluttua puut alkavat tuottaa hedelmää. Kuva: Heikki SyrjäniemiMyös naapuritilalla ollaan tyytyväisiä suomalaisten kanssa virinneeseen yhteistyöhön. Paul Yambaya Mville ja hänen vaimonsa Pelaja Nicodem Mnywele viljelevät 219 avokadopuun tilaa.
Paulin mielestä suurin tyytyväisyyden aihe yhteistyössä Tanzanice Agrofoodsin kanssa on luottamus siihen, että hedelmistä saadut rahat tupsahtavat sovitusti tilille määräaikana. Näin ei ole ollut aikaisempien ostajien kanssa.
Lisäksi yhteistyöyritys on tarjonnut hyvän koulutuksen niin viljelijöille kuin poimijoillekin.
Tanzanice Agrofoodsin yrittäjän Eero Pisilän mukaan yrittämisen lähtökohta on ollut rakentaa eettisesti tuotettujen, sertifioitujen luomuavokadojen arvoketju.
Tällä hetkellä sopimuksia on tehty 247 viljelijän kanssa, joilla luomusertifikaatin lisäksi Global GAP ja sosiaalisen vastuun sertifikaatti GRASP. Tilakoot vaihtelevat yhdestä kolmeen hehtaariin.
Käytännössä yrittäminen Tansaniassa ei ole ollut mikään yksinkertainen juttu. Tansanian ensimmäinen presidentti Julius Nyerere harjoitti omanlaista, afrikkalaista sosialismia. Yksityissektori jäi talouskehityksessä sivuosaan.
Yrittämisen toimintaympäristö on muuttumassa myönteisemmäksi. Presidentti ja hallitus ovat nostaneet yksityisen sektorin roolin maan talouden veturiksi.
Luottamuksen herättäminen sopimusviljelijöiden keskuudessa oli Tansanize Agrofoodsin oleellisin haaste.
Luottamus syntyi kovan työn tuloksena, ja viime vuonna yritys välitti kahdeksaan Euroopan maahan yhteensä 600 000 kiloa luomuavokadoa. Tänä vuonna vienti on tarkoitus kaksinkertaistaa 1,2 miljoonaan kiloon. Sitä varten on vuokrattu lisää pakkaamotilaa Njomben kaupungista, viljelyalueiden keskeltä.
Avokadosato alkaa olla korjuukypsää Elda Msemwan kahden hehtaarin kokoisella tilalla. Eero Pisilän mukaan avokadon poiminta-ajankohta on tärkeää laadun kannalta. Kuva: Heikki SyrjäniemiKannattavuutta pyritään parantamaan lisäämällä volyymia.
Suurin haaste Pisilän mukaan on ollut luotettavan ja osaavan työvoiman löytäminen avaintehtäviin. Perinteinen tansanialainen johtamiskulttuuri on ollut autoritaarista.
"Me olemme painottaneet vastuuta niin, että sovitaan mitä tehdään ja tehdään niin kuin sovitaan. Käytännössä tämä merkitsee ennakkosuunnittelua ja seurantaa."
Luottamuksen ja yhteishengen rakentaminen on olennainen osa toimintaa.
Pakkaamon työntekijöiden jalkapallojoukkue ja viljelijöiden kanssa vietetyt grillijuhlat ovat olleet hyviä esimerkkejä yhteispelistä.
Matilda Byandalla on ollut ratkaiseva merkitys viljelysopimusten teossa. Hän on onnistunut neuvottelemaan 247 sopimusviljelijää. Kuva: Heikki SyrjäniemiAvokado on noussut maailmalla himotuksi superelintarvikkeeksi sen sisältämän terveellisen rasvan ansiosta. Euroopassa avokadon kulutus on kasvanut kahdeksan prosentin vuosivauhtia.
Mutta miksi Suomen kaupoissa olevat avokadot ovat usein kivikovia tai liian pehmeitä?
"Laatuongelmat tulevat siitä, kun avokadoja poimitaan liian raakoina tai liian kypsinä, Eero Pisilä selvittää.
Tanzanice Agrofoodsin sadon korjaavat koulutetut poimijat. Ennen poimintaa otetaan avokadoista näytteet ja mitataan niiden kuiva-ainepitoisuudet. Pitoisuuden pitää poimittaessa olla 20–26 prosenttia.
Ammattipoimijalle hedelmän väri kertoo kypsyysasteesta.
Pakkaamossa hedelmät huuhdellaan, punnitaan ja luokitellaan koon perusteella. Punnitut laatikot nostetaan jäähdytettyyn merikonttiin, missä lämpötila on noin 5 astetta.
Njomben kaupungista avokadot kuljetetaan Mombasan sataman kautta Eurooppaan. Merimatka kestää 23 vuorokautta.
Luomuavokadon kasvatuksessa käytetään lannoitteena lantakompostia ja puiden lehdistä ja kasveista kompostoitua lannoitetta. Hyönteisten torjunnassa käytetään muun muassa chilivettä ja sienitauteja vastaan käytetään luomutuotantoon hyväksyttyä kupariliuosta.
Sertifioinnin ehtona on luonnollisesti koko arvoketjun läpinäkyvyys.
Tanzanice Agro Foods työllistää 30 vakituista työntekijää ja 250 kausityöntekijää sopimusviljelijöiden lisäksi. Lapsityövoimaa ei käytetä.
Yritys katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen. Suunnitelmissa on uusien tuotteiden vieminen maailman markkinoille. Sellaisia ovat muun muassa inkivääri, kurkuma, passionhedelmä ja monet muut trooppiset tuotteet.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
