Tutkimus: Rikkaiden maiden pitää leikata lihankulutustaan reippaasti, mutta monilla köyhillä alueilla sitä voisi lisätä
Liha on tärkeä valkuais-, vitamiini- ja kivennäisainelähde ja sen tuotanto ja jalostus työllistää arviolta 1,3 miljardia ihmistä.Rikkaissa maissa kulutetaan aivan liikaa lihaa, Bonnin yliopiston julkaisema tutkimus summaa. Toisaalta köyhissä maissa väestön ravitsemusta voitaisiin kohentaa lisäämällä lihan osuutta ruokavaliossa. Tutkimus ei päädy suosittelemaan kasvissyöntiä kaikille vaan lihan kulutuksen kohtuullistamista.
”Jos kaikki kuluttaisivat lihaa yhtä paljon kuin eurooppalaiset tai pohjoisamerikkalaiset keskimäärin, emme pystyisi saavuttamaan ilmastotavoitteitamme ja monet ekosysteemit tuhoutuisivat”, toinen raportin kirjoittajista, tohtori Matin Qaim Bonnin yliopistosta sanoo The Pig Site -sivuston haastattelussa.
"Siksi meidän pitää vähentää kulutustamme reippaasti, mieluiten 20 kiloon henkeä kohti vuodessa.” Qaimin mukaan se tietäisi EU-kansalaiselle 75 prosentin vähennystä.
Tutkimuksessa todetaan, että lihan tuottaminen vaatii paljon enemmän maata ja vettä kuin kasvintuotanto. Olisi tehokkaampaa syödä vilja kuin kierrättää se eläinten kautta. Esille nostetaan myös märehtijöiden kasvihuonekaasupäästöt sekä tehotuotannon vaikutukset eläinten hyvnvointiin.
Mutta lihantuotannolla on myös etuja.
”Me emme voi elää ruoholla, mutta märehtijät voivat”, raportin toinen kirjoittaja, tohtori Martin Parlasca toteaa. "Jos maata ei voi käyttää muuhun kuin nurmen kasvattamiseen, on järkevää pitää sillä karjaa.”
Liiallista lihansyöntiä pidetään terveysriskinä, mutta köyhissä maissa lihan määrän lisääminen parantaisi monen ihmisen ravitsemusta. Tutkimuksessa todetaan, että liha on hyvä valkuais-, vitamiini- ja kivennäisainelähde.
Monessa kehittyvässä maassa tarjolla ei ole laadukasta kasvivalkuaista ja jos onkin, vain sadonkorjuuaikaan. "Sellaisissa tilanteissa eläinperäinen ruoka on usein hyvän ruokavalion avaintekijä”, Parlasca sanoo.
Hän muistuttaa myös, että karjatalous on monelle ihmiselle tärkeä tulonlähde. Raportin mukaan kotieläintuotannon arvoketjun arvioidaan työllistävän yli 1,3 miljardia ihmistä.
Kotieläintuotannon kestävyyttä on mahdollista parantaa uuden teknologian ja parempien tuotantomenetelmien keinoin, kirjoittajat muistuttavat.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









