Einolan tilalla juhlitaan yhdeksättä satatonnaria
Marja-Liisa ja Pentti Vuorisen satatonnari Rola on nuorekas ja hyväkuntoinen. Elina Vuorinen Kuva: Viestilehtien arkistoEinolan tilalla Hämeenkyrön Jumesniemessä ollaan tänään juhlatuulella. Tilan yhdeksättä satatonnaria juhlitaan ruokapitojen merkeissä.
Marja-Liisa ja Pentti Vuorinen ryhtyivät luotsaamaan Marja-Liisan kotitilaa vuonna 1984.
Marja-Liisalla oli taustallaan hoitoalan töitä, Pentti oli toiminut pankkialalla.
Tilalla on pidetty karjaa 1500-luvulta saakka, ja samaa perinnettä haluttiin jatkaa.
Vuorisilla oli aluksi 20 lypsävää.
Vuosien saatossa lehmämäärä on kasvanut 130:een.
Vuonna 1988 pariskunta rakennutti tietokoneohjatun pihaton, joka oli lajissaan Pirkanmaan ensimmäisiä. Kymmenen vuoden päästä se laajennettiin kaksinkertaiseksi.
Vuonna 1994 karja ylsi isojen karjojen sarjassa Suomen parhaaksi.
Erityisellä lämmöllä Pentti Vuorinen muistelee ennätyslehmä Oonaa, joka eli ja tuotti 17-vuotiaaksi asti. Se ei päätynyt teurastamoon vaan haudattiin tilan puutarhaan.
Tilan päärotu on friisiläinen, mutta navetasta löytyy viittä muutakin rotua: ayrshireä, jerseytä ja kaikkia kolmea Suomen alkuperäisrotua.
Erityisesti kyyttö oli jossain vaiheessa sukupuuton partaalla. Vuoriset haluavat osallistua sen säilyttämiseen. ”Joka ei vanhaa kunnioita, ei uutta ymmärrä”, Pentti Vuorinen toteaa.
Yhdeksän satatonnaria on saavutus, jonka taustalla on kovaa työtä ja onnea.
Isännän mukaan karjankasvatuksessa tarvitaan sekä sydäntä että tarkkaa silmää. ”Moni pikku vika pystytään parantamaan, kun se huomataan ajoissa.”
Jalostuksessa on suosittu kestävyyttä. ”Lehmillä on vähän sama kuin ihmisillä: perimä määrää, että toiset säilyvät kunnossa pidempään.”
Lisäksi on kiinnitetty huomiota utarerakenteeseen, sillä pihatossa ei voi käyttää liivejä.
Karja pysyy vetreänä laiduntamalla kesäisin rantalaitumilla.
Nyt juhlan kohteena oleva Rola on syntynyt 24.10.2002. Se on edelleen hyvässä kunnossa ja tiineenä.
Tämän päivän juhliin on kutsuttu karjaväkeä ympäri Pirkanmaata. Pitojen laitto sujuu isäntäväeltä rutiinilla, sillä tila on tarjonnut juhlapalveluja jo vuodesta 1994.
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
