Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Elintarviketyöläisten lakko siirtää tuhansien sikojen teurastuksia viikolla

    Lakon vaikutukset tilatasolla ovat tuntuvia niin taloudellisesti kuin työllistävästi.
    Välitysporsaat kärsivät teurastusten siirtymisestä ensimmäisinä.
    Välitysporsaat kärsivät teurastusten siirtymisestä ensimmäisinä. Kuva: Markku Vuorikari

    Tänään keskiviikkona yhteensä 4 500 elintarviketyöläistä lakkoilee ympäri Suomen. Elintarviketyöläisten ollessa lakossa myös Atrian ja HK Scanin teurastukset seisahtavat päiväksi.

    Broilertuotanto on lakon ulkopuolella, mutta viikkorytmiltään tarkkaan sikatalouteen yhdenkin teurastuspäivän puuttuminen vaikuttaa.

    "Kun eläimiä ei teurasteta, niitä ei myöskään kuljeteta mihinkään. Ne odottavat tiloilla ruuhkan purkautumista, millä on vaikutuksia koko ketjuun", sikatilallinen Taru Antikainen kertoo.

    Sianlihantuotanto on Suomessa hyvin ketjutettua ja viikonpäivään sidottua. Viikot pyritään rytmittämään siten, että asiat tapahtuvat aina samana päivänä. Esimerkiksi porsaiden vieroitusaikataululla voidaan melko tarkasti määrittää, minä päivänä seuraava pahnue syntyy.

    "Kun lihasiat eivät lähde teurastamolle, viivästyvät sekä tilojen pesu ja desinfiointi että uusien porsaiden vastaanotto. Viivytykset eivät ikinä ole hyvä asia, sillä suunnitelmat on tehty jo etukäteen useamman eri tilan välille", Antikainen toteaa.

    Hän lisää ylimääräisten kasvatuspäivien lisäävän työ-, rehu- ja kuivikekustannuksia ja vaikuttavan koko ketjuun.

    "Ongelma kertaantuu pikku hiljaa ketjussa alaspäin, kun teuraskuormat siirtyvät."

    Vaikka rehumääriä rajoitettaisiin, kasvavat siat silti noin kilon päivässä. Viikossa lisäkiloja kertyy jo seitsemän.

    "Eläimiä joudutaan pitämään tavallista tiiviimmin, jolloin ne sotkevat enemmän. Onneksi lakko on nyt, eikä kesän kuumimmalla hetkellä", Antikainen huokaa.

    Atria Sika-palvelun johtaja Jaakko Kohtala kertoo yhden päivän teurastusten olevan Atrialla noin 3 000 sikaa. Näiden sikojen kuljetukset ja teurastukset siirtyvät ensi viikolle.

    "Viikkosuunnitelmat tehdään etukäteen ajoreittien suunnittelua myöten. Tämän viikon suunnitelma tehtiin työvuorot mukaan lukien jo ennen kuin lakko oli tiedossa. Lyhyellä aikavälillä muutoksiin reagoiminen on haastavaa."

    Ensi viikolla teurastuksessa ovat myös jo etukäteen sinne suunnitellut siat, joten vaikutukset näkyvät tiloilla todennäköisesti pidempään kuin vain viikon.

    Vaikka 3 000 sian teurastuksen siirtyminen vaikuttaa koko ketjuun, on Kohtala toiveikas siitä, että häiriöt jäävät lieviksi.

    "Tuotantoketjumme on ollut hyvin tasapainossa, joten tämän ei pitäisi aiheuttaa valtavia haittoja. Porsastuotannossa ongelmat esiintyvät herkimmin, siellä jo viikkokin voi olla liikaa", Kohtala kertoo.

    Hän lisää yhtiön teuraspainorajojen olevan löyhempiä viivästyksistä johtuen, sillä sikojen kasvua ei lakosta huolimatta voi pysäyttää.

    "Tämä muutaman tuhannen sian siirtymä on vielä pieni verrattuna aiempiin, jopa kuuden tuhannen sian viivästyksiin. Kyllä tästäkin selvitään."

    Naudanlihantuotanto ei ole aikataulultaan yhtä haavoittuvainen kuin sianlihantuotanto, minkä vuoksi vaikutukset ovat siinä ketjussa lievemmät kuin sikaketjussa.

    Isoista nautateurastamoista Paimion teurastamo toimii keskiviikkona normaalisti.