Tuonti auttaa kotimaisia kasviksia
Tuontikasvisten suosion uskotaan lisäävän ja monipuolistavan kotimaistenkin tarjontaa.
Kalliolan luomutilalla Mikkelissä pakattiin tiistaina tuhat luomukaalia. Töitä paiskivat isäntäpari Elina ja Antti Vauhkonen sekä Antin isä Pekka Vauhkonen (oik.) Kuva: Petteri KivimäkiKotimaisten kasvisten kulutus ei juuri ole muuttunut, vaikka sesonkiajattelu on lyönyt itsensä läpi lisäten ja monipuolistaen kasvisten käyttöä.
MTK:n kasvinviljelyasiamiehen Mika Virtasen tietojen mukaan avomaan vihannesten kysyntä ei ole juuri muuttunut.
Samaa sanoo Tuoreverkko Oy:n toimitusjohtaja Kari Lyytinen. "Suuria muutoksia ei ole tapahtunut. Nyt esimerkiksi menee perinteiseen tapaan keräkaalia."
Myöskään perunoiden kulutuksessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia, arvioi MTK:n kasvinviljelyasiamies Antti Lavonen.
Vaikka sesonkiajattelun alkuun sysäämä kasvisten kysynnän kasvu on pääosin tuonnin lisäystä etenkin talvikaudella, luomuviljelijä Antti Vauhkonen Kalliolan luomutilalta Mikkelistä uskoo sen hyödyttävät kotimaista tuotantoa.
Lajikevalikoima on Suomessa ollut perinteisesti aika suppea. Kauppojen valikoimien monipuolistuminen tarjoaa viljelijöille mahdollisuuden ottaa uusia kasveja ja lajikkeita tuotantoon, Vauhkonen pohtii.
Hän povaa perinteisille kasveille kuten juureksille ja kyssäkaalille "uutta tulemista".
Aivan lehtikaalin veroisia suursuosikkeja tuskin lähiaikoina kuitenkaan löytyy.
Lyytikäinen ei vielä osaa arvioida, mikä voisi olla kasvistaivaan seuraava tähti. "Kasvistrendit tulevat ulkomailta, esimerkiksi lehtikaali on erittäin suosittua Yhdysvalloissa."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

