Vaatimaton tattari tuo makua leivonnaisiin
Tattari on ravinteiden suhteen vaatimaton kasvi, joka käyttää tehokkaasti maaperän typpeä hyväkseen.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tuoreen tutkimuksen mukaan mukaan tattari tarvitsee typpeä noin 60 ja fosforia noin 10 kiloa hehtaaria kohti. Ravinteista kolmasosa jää maahan.
Kasvi irrottaa fosforia maaperän vaikealiukoisesta muodosta. Ominaisuutta voitaisiin käyttää hyödyksi viljelykierrossa niin, että puintijätteisiin sitoutunut fosfori tulisi seuraavan satokasvin käyttöön.
”Humuspitoisilla mailla ravinteita voi vapautua kasvukauden aikana maaperästä niin paljon, ettei kevätlannoitusta tarvita lainkaan”, kertoo MTT:n erikoistutkija Marjo Keskitalo.
Sen sijaan kivennäismailla ainakin typpeä pitäisi antaa kylvön yhteydessä. Typpeä ei kannata antaa liikaa, koska silloin kasvi kasvattaa vartta pähkylöiden sijaan.
Tattarin viljelyä ja laatua tutkittiin MTT:n Tattarituotannon kehittäminen Ylä-Pirkanmaalla -hankkeessa.
Keskitalo kuvaa tattaria tulevaisuuden kasviksi. Se on panosten suhteen vaatimaton ja siemenissä on monia terveysominaisuuksia.
Tasainen kasvusto on hyvän tattarisadon edellytys. Mikäli alkukukintavaiheessa on kuivaa, se voi pienentää satoa merkittävästi.
Suorakylvön todettiin MTT:n viljelykokeissa tuovan apua veden puutteen aiheuttamiin ongelmiin. Menetelmä kasvatti satoa multamailla jopa 1 000 kiloa hehtaaria kohti verrattuna tavanomaiseen, Keskitalo kertoo.
Tattari on luontaisesti gluteeniton ja sopii siten keliaakikoille ja muille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.
Tattarin aminohappokoostumus on ravitsemuksen kannalta hyvä. Lisäksi se sisältää hyödyllisiä antioksidantteja.
Kuitujen ja sokereiden on todettu vaikuttavan terveyttä edistävästi muun muassa sokeriaineenvaihduntaan ja seerumin kolesteroliin, kertoo MTT:n tutkija Susanna Rokka.
Leipomotuotteisiin saa tattarilla muun muassa makua ja kuitua. Pelkästään hiivalla nostettujen tattaritaikinoiden rakenne ei säily kuohkeana, joten taikinaan on lisättävä sitä tukevia aineita.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
