Kotimainen parsakausi käyntiin vasta kesäkuussa
Vihreän parsan satokausi kestää vain viikkoja, mutta keräämään pääsee päivittäin.
Sadonkorjuu tapahtuu käsityönä yksi verso kerrallaan. Agronomi Saara Kukkonen katkaisee varren varta vasten valmistetulla parsaveitsellä ‒ kerätty sato kulkee kätevästi mukana taimivakassa. ”Parsa kerätään joka aamu, jolloin sen varsi on napakka” Kuva: Carolina HusuSaara Kukkonen on yksi harvoista kotimaisista parsantuottajista. Päijäthämäläisellä luomutilalla satoa saatiin odottaa kaksi viikkoa tavallista pidempään, kun ensimmäiset versot menetettiin hallalle.
Hämeenkoskella sijaitseva Nikkarin Maatila tuottaa parsaa noin hehtaarin kokoisella viljelmällä, joka on muun tilan tavoin luomussa.
Vanhin palsta on istutettu vuonna 2018, mutta ensimmäistä satoa saatiin odottaa kolme vuotta: vasta kun kasvin on annettu kerätä tarpeeksi juurimassaa, sitä voidaan alkaa kerätä myyntiin. Tällä välin Kukkonen ehti haalia viljelyyn liittyvää tietoa eri tutkimuslähteistä ja muilta kotimaisilta tuottajilta.
Vihreän parsan satokausi kestää Suomessa vain kahdesta neljään viikkoa, sillä versojen hurjan nopea kasvu on lähtöisin yksinomaan juuristoon varastoituneesta energiasta. Tästä johtuen sadonkorjuu tulee lopettaa tarpeeksi ajoissa, jotta kasvi ennättää tuottaa tarpeeksi juurimassaa seuraavan kevään tarpeisiin.
Kukkonen kertoo päiväkasvun olevan parhaimmillaan 15 senttimetrin luokkaa. Kun verso katkaistaan, sen tilalle alkaa kasvaa uusi jopa saman päivän sisällä.
Kotimaiselle parsalle riittää viljelijän mukaan kysyntää: suurin osa sadosta myydään suoraan tilamyymälän ja Reko-renkaiden kautta. Satokauden huipulla tuotetta riittää myös lähialueiden marketteihin ja muutamille ravintoloille.
Kysyntää selittää parsan korkea laatu ja lyhyt tie pellolta pöytään ‒ tuoreet versot maistuvat hyvälle vaikka raakanakin. Monet asiakkaat kertovatkin kotimaisen parsan erottuvan edukseen: paksumpikaan verso ei ole puiseva tai kitkerä.
Parsan tuoreus on Kukkosen mukaan avainasemassa: ”Tähän pitäisi suhtautua samalla tavalla kuin tuoreeseen kalaan. Säilytys tulisi tapahtua kylmässä ja kosteassa.”
Luomutuotannossa perinteinen kasvinsuojelu jää kokonaan pois, jolloin alkukesästä säästyy lisää aikaa parsan sadonkorjuulle. Tuotantomenetelmät aiheuttavat kuitenkin myös lisähaastetta ja uudempien palstojen riviväliä onkin vähennetty, jotta rikkakasveilla olisi vähemmän tilaa ja haraaminen onnistuisi paremmin. Tekniikka kehittyy vuosi vuodelta kokemuksen karttuessa.
Tilalle on rakennettu muutama vuosi sitten uudet pakkaus- ja varastointitilat. Samassa rakennuksessa toimii myös tilamyymälä, jossa myydään myös tilan itse valmistamia hilloja.
Parsan ohella tilaa työllistävät mansikat sekä vilja- ja palkokasvit. Loppu tilan maista ovat viherlannoitusnurmella. Näiden sesongit eivät juurikaan mene päällekkäin, joten myytävää on koko kasvukaudelle.
”Tekemistä kyllä riittää”, Kukkonen kertoo. Työt kun eivät lopu tuotteen pakkaukseen. Usein ne pitää vielä toimittaa ravintola-asiakkaille tai ruokakauppoihin.
Lue myös: Varhaisperunan tarjonta kasvaa, pääsato saadaan juhannusmarkkinoille
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




