Ruokaviraston leikkaukset eivät saa heikentää viljelijöiden ja elinkeinoelämän palveluja, MTK:n Åberg korostaa
Hallitusohjelman kirjaukset eivät Åbergin mukaan anna tilaa palvelutason laskulle.Ruokaviraston yhteistoimintaneuvottelut eivät tulleet yllätyksenä, MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg toteaa.
”Jo viime vuoden hallitusneuvottelujen jälkeen oli tiedossa, että siellä joudutaan tekemään pysyviä menosäästöjä.”
Åberg korostaa, että leikkaukset pitää pystyä tekemään niin, etteivät ne vaikuta tukimaksatuksiin, hakuaikoihin tai muihin Ruokaviraston tärkeisiin prosesseihin.
Ruokavirasto tiedotti viime viikolla, että yhteistoimintaneuvottelujen piirissä ovat koko henkilöstö ja kaikki toiminnot. Syynä on se, että Ruokaviraston menot ovat suuremmat kuin valtion talousarviosta saatava rahoitus.
Kuluvan vuoden sopeuttamistavoitteen toteuttamiseksi virasto suunnittelee koko henkilöstönsä lomauttamista määräajaksi. Vuodesta 2025 alkava sopeuttamistarve aiheuttaa alustavan arvion mukaan enintään 143 henkilön vähennystarpeen. Ruokavirastossa työskentelee noin tuhat eri alojen asiantuntijaa.
Viljelijöiden palvelujen lisäksi Åberg korostaa Ruokaviraston vientitiimin merkitystä.
Åbergin mukaan on ollut pitkään selvää, että Ruokaviraston resurssit ovat tiukilla. Kun virastolle on tullut yllättäviä lisätehtäviä, on jouduttu hakemaan lisärahoitusta.
Åberg toivoo, että neuvottelujen tuloksena löydetään lisää tehokkuutta niin että viraston tärkeä työ voi leikkauksista huolimatta jatkua ennallaan viljelijöiden ja elinkeinoelämän suuntaan.
Hän muistuttaa hallitusohjelman vahvoista kirjauksista maatalouden, elintarviketuotannon ja viennin kehittämisestä.
”Ne eivät anna tilaa sille, että Ruokaviraston palvelutaso heikkenisi.”
Viljelijöiden palvelujen lisäksi Åberg korostaa Ruokaviraston vientitiimin merkitystä. Tiimi vastaa elintarvikkeiden vientiin liittyvistä luvista ja viranomaisprosesseista. Ne ovat välttämättömiä varsinkin monien kotieläintuotteiden viennin mahdollistamiseksi, eikä niitä hoida mikään muu taho Suomessa.
Åbergin mukaan Ruokavirasto on suoriutunut hyvin velvoitteistaan ja tehtävistään.
”Uskon, että löytyy ratkaisuja, miten työtä organisoidaan niin, että toimintaa voidaan jopa parantaa. Helppoa se ei ole, ja voi olla, että leikkaukset tulevat jossakin tekemisessä näkymään.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat











