Lääketeollisuuteen verta tuottanut lammas ei kelpaa syötäväksi
Savonlinnan Anttolassa sijaitseva Herttuala Oy lienee Suomen erikoisimpia lammastiloja.
Oikeastaan se ei edes ole varsinaine lammastila, vaikka lampaita ruokitaan, laidunnetaan ja hoidetaan aivan kuten muillakin lammastiloilla.
Ero muihin lammastiloihin on, että kaikki tilan lampaat ostetaan muualta, eivätkä ne tuota lampaille tyypilliseen tapaan lihaa ja villaa, vaan verta.
Herttuala toimii lääketeollisuuden alihankkijana, joka toimittaa lampaiden veren plasmaa ihmisten tulehdusindikaattorien valmistusaineeksi.
Tätä varten Herttuala ostaa lähialueen tiloilta runsaat 1 100 pässikaritsaa vuosittain.
Pässejä siksi, että ne ovat uuhikaritsoita rauhallisempia ja massavampia, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Jyrki Seppä.
Ryhmittely on myös helppoa, kun eläimet ovat kaikki samaa sukupuolta.
Sepän lisäksi viisi henkilöä työllistävän yhtiön tuotanto riittää kotimaisen lääketeollisuuden tarpeisiin, joten muita vastaavia toimijoita ei Suomessa ole.
Pässit ostetaan noin puolivuotiaina ja niistä otetaan verta noin puolen vuoden ajan. Sinä aikana niitä rokotetaan vasta-ainetuotannon tehostamiseksi.
Tilalla on oma teurastamo, jonka kautta eläinten veri saadaan käyttöön myös lopetuksen yhteydessä.
Lihaa pässeistä ei voi käyttää, sillä ne luokitellaan koe-eläimiksi, joiden elintarvikekäyttö kielletään EU-lainsäädännössä.
”Kuvio on selkeä, kenenkään ei ainakaan tarvitse pohtia lihan eettisyyttä, kun kaikki menee Honkajoelle”, Seppä arvioi.
Hän kertoo, että yhtiön toimintaan suhtaudutaan yleensä positiivisesti.
”Olemme avoimia, eikä meillä ole mitään salattavaa. Tuotannon tarpeellisuus ymmärretään hyvin, kun lopputuote liittyy ihmisten terveyteen eikä vaikka kauneudenhoitoon.”
Terhi Torikka
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
