RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz kritisoi julkisen sektorin aterioita – ”Asiaan on syytä palata hallituksessa”
Anders Adlercreutz ihmettelee, miksi esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa tarjotaan ruokaa, joka ei täytä suomalaisen maataloustuotannon laatuvaatimuksia.
RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz pitää ruokakaupan keskittymistä ongelmana. Kuva: Sanne KatainenKirkkonummelaiselle Anders Adlercreutzilla on vaimonsa kautta vankka kytkös maatalouteen. Perheen toinen tukikohta sijaitsee Paraisilla, jossa puoliso Ia Adlercreutz työskentelee maanviljelijänä äidiltään perimällään tilalla.
”Vaimo joutuu kantamaan päävastuun maatilasta, mutta pyrin auttamaan viljelyssä silloin kun pystyn. Paraisilla kasvaa pääasiassa hernettä, ruista, ohraa ja kauraa”, Anders Adlercreutz kertoo MT:lle.
RKP:n puheenjohtaja kuvaa suomalaisen maatalouden tilannetta äärimmäisen hankalaksi, kun vain 15 prosentilla tiloista on seuraaja tiedossa ja yrittäjän keskimääräinen työtuntiansio oli viime vuonna 5,2 euroa.
Adlercreutz kasvattaisi maataloustuotteiden lisäarvoa esimerkiksi brändäämällä niitä nykyistä enemmän maailmanmarkkinoille ja kehittämällä viljelijöiden yhteistyötä.
”Jos ainoa näkökulma ruoantuotannossa on huoltovarmuus, tuotamme vain perustavaroita. Monen viljelijän näkökulmasta olisi järkevää erikoistua ja löytää korkean lisäarvon tuotteita”, hän sanoo.
Adlercreutzin mukaan kotimaisille tuottajille, niin viljelijöille kuin eläintalouden piirissä toimiville, asetetaan korkeita vaatimuksia.
”Samaan aikaan julkisen puolella lautasella tarjotaan ruokaa, jota ei saisi meillä tuottaa, koska se ei täytä suomalaisia vaatimuksia. Tämä on absurdi tilanne. Asiaan on syytä palata hallituksessa, kun hankintalakia ja kilpailulakia uudistetaan”, opetusministeri painottaa.
”Vaimo joutuu kantamaan päävastuun maatilasta, mutta pyrin auttamaan viljelyssä silloin kun pystyn.”
Anders Adlercreutz pitää kaupan keskittymistä ongelmana. RKP:n puheenjohtaja suhtautuu kriittisesti esimerkiksi kaupan omiin tuotemerkkeihin eli private label -tuotteisiin.
Myös keskusliikkeiden hankintakäytännöissä on petrattavaa.
”Toivoisin, että keskusliikkeet näkisivät oman vastuunsa. Heillekin on tärkeää, että meillä on vahvoja suomalaisia toimijoita ja elintarvikebrändejä”, Adlercreutz sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








