”Kun navetan valot sammuvat viimeisen kerran, ne eivät enää syty kovinkaan herkästi uudelleen” – savolaistuottajilla iso huoli tuotannon jatkosta
Viime vuonna suomalaisten syömästä naudasta vain 85 prosenttia pystyttiin tuottamaan Suomessa ja loppu tuotiin ulkomailta.Kotieläintalouden kannattavuuskriisi, huono imago julkisuudessa ja työn sitovuus eivät vedä nuoria tai alanvaihtajia alalle.
”Jotain pitäisi tehdä, ennen kuin on liian myöhäistä. Kun tilan navetan valot sammuvat viimeisen kerran, ne eivät enää syty kovinkaan herkästi uudelleen.”
Näin toteaa Savon lihanautakerho kannanotossaan, josta kuultaa iso huoli suomalaisen ruuantuotannon tulevaisuudesta.
Maatiloille ei enää löydy riittävästi uusia jatkajia, kerho toteaa. ”Pääomia pitäisi löytyä valtavia määriä, jotta voisi nykyaikaisen kotieläintilan rakentaa tyhjästä tai kunnostaa vanhat huonot rakennukset. Lainan saaminen maatalouteen on muuttunut entistä hankalammaksi, kun maaseudun uusillekaan rakennuksille ei voida laskea pankkimaailmassa kunnollista vakuusarvoa.”
Tilakoot ovat kasvaneet, ja se on viime vuosina turvannut maito- ja lihamäärien pysymisen suunnilleen ennallaan. Nyt ennusteet kuitenkin näyttävät, ettei tilakokojen kasvukaan enää riitä turvaamaan esimerkiksi naudanlihan tuotantomäärien säilymistä.
Esimerkiksi viime vuonna suomalaisten syömästä naudasta vain 85 prosenttia pystyttiin tuottamaan Suomessa ja loppu tuotiin ulkomailta.
”Nykyisellään liian suuri siivu maataloustuista valuu esimerkiksi ympäristötoimenpiteisiin ja luonnonheinikoille.”
Suomalaiset joutuvat kilpailemaan samoilla markkinoilla ulkomaisten eläintilojen kanssa, mutta eri pelisäännöillä. Suomessa nautoja ei saisi edes kasvattaa niillä säännöillä, joita Etelä-Amerikassa noudatetaan, lihanautakerho toteaa esimerkkinä.
”Olisi vähintäänkin kohtuullista, että maamme elintarvikemarkkinoille tuotaisiin vain samoilla tuotantokriteereillä tuotettuja tuotteita.”
Kerho kaipaa maataloustukien täyttä remonttia, jotta tuet kohdistuisivat sinne, minne niiden kuuluisi kohdistua.
”Tukien ja avustusten tarkoituksena on turvata kotimaisten elintarvikkeiden tuotanto, kohtuulliset kuluttajahinnat, tuotannon säilyminen koko maassa ja maaseudun elinvoimaisuus”, kiteytetään maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilla.
”Nykyisellään liian suuri siivu maataloustuista valuu esimerkiksi ympäristötoimenpiteisiin ja luonnonheinikoille, jotka eivät täytä suoranaisesti maataloustukien alkuperäistä tarkoitusta.”
”Lihataloilta tullut kylmää vettä naudanlihantuottajien niskaan, kun tuottajahintoja on laskettu tuntuvasti.”
Markkinoilta olisi löydyttävä lisää rahaa alkutuotantoon. ”Hetken aikaa sitä näyttikin löytyvän, mutta 2024 vuoden aikana on esimerkiksi lihataloilta tullut kylmää vettä naudanlihantuottajien niskaan, kun tuottajahintoja on laskettu tuntuvasti”, kannanotossa muistutetaan.
Lihanautakerhon yksi konkreettinen ehdotus on julkisten ruokahankintojen kohdentaminen kotimaisiin elintarvikkeisiin. ”Nyt tarvitaan tekoja, jotka alkavat näkyä positiivisena tuloksena ja ilmapiirinä suomalaisilla aktiivitiloilla.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










