
Naudanlihantuottajat valinnan edessä: Lainanlyhennys, puuttuvien rehuviljojen osto vai eläinmäärän vähennys?
Kun mieltä painavat miljoonavelat, ei vahvimmankaan pääkoppa kestä.Kun mieltä painavat miljoonavelat, ei vahvimmankaan pääkoppa kestä. Naudanlihantuottajat Vesa Eronen, Lauri Jaatinen ja Hannu Karkaus pelkäävät, että eläintilojen vaikeuksista seuraa surullisia tapahtumia.
Liperiläinen Eronen on HKScanin:n tuottaja, toivakkalainen Jaatinen Atrian ja kauhavalainen Karkaus Snellmanin. He keskustelivat naudanlihantuotannon ja tuottajien nykytilasta sekä tulevaisuudesta viime perjantaina.
”Kun ajelee 12‒18 tuntia yksin traktorin kopissa omissa ajatuksissaan, eikä ole muitten tuottajien kanssa tekemisissä, alkavat ajatukset olla aika synkkiä”, kuvailee Jaatinen olosuhteita, missä tuottajat sinnittelevät.
”Työmäärää ei pysty jakamaan, ja tiettyjä töitä voi tehdä vain itse. Todella kova vastuu omista tekemisistä painaa päälle. Esimerkiksi korvamerkkipuutoksiin liittyvistä sanktioista rahalliset menetykset ovat tuhansista euroista kymmeniin tuhansiin euroihin.”
Juhlat ovat nyt ohi, kiteyttää Eronen. Kylmä ja nälkä opettavat itse kutakin ensi talvena. Vain kauppa porskuttaa.
Naudanlihantuottajien osalta vaikea tilanne tarkoittaa esimerkiksi valitsemista lainan lyhentämisen ja puuttuvien rehuviljojen ostamisen välillä.
Karkaus toteaa, että heillä ratkaisu on eläinmäärän pienentäminen.
”Eläintuotanto on perustunut pitkälle halpaan ostoviljaan. Viljan hinta on nyt sellainen, mitä sen tulisi olla. Mutta jos naudanlihantuotanto ajetaan alas, kerrannaisvaikutukset tulevat vielä yllättämään”, Jaatinen toteaa.
”Kenelle viljanviljelijät myyvät pienet viljaeränsä? Jos kotimainen naudanlihantuotanto loppuu, ei teollisuus ota kaikkea markkinoille tulevaa viljaa vastaan ja hinta putoaa.”
Ei meillä ole viljanviljelyä ilman kotieläintuotantoa, miehet muistuttavat.
Karkaus toteaa, että hän on elämänsä aikana jo yhden tuotannonalan ajanut alas, kun aikanaan lopetti turkistarhauksen. ”Turkistarhaus on ala, jolla menee meitäkin huonommin tällä hetkellä.”
”Saadanko naudanlihantuotanto alana tervehtymään, se on olennaisin kysymys tässä tilanteessa”, hän pohtii.
Eronen, Karkaus ja Jaatinen haluavat tuottaa kotimaisille markkinoille naudanlihaa.
”Mutta pitänee miettiä myös sitä vaihtoehtoa, että kotimaisille markkinoille ei kotimaista nautaa enää haluta. Sitten pitää harkita myös sitä vaihtoehtoa, että myydään sinne, missä tuotteesta maksetaan”, he toteavat.
Markkinatilastojen valossa Suomessa on Euroopan halvinta nautaa.
Huoltovarmuuspaketista kotimaisen tuotannon turvaamisessa miehillä ei ole mitään sanottavaa.
”Emme halua väheksyä pakettia, mutta yhtään tilaa se ei ole pelastanut”, sanoo Eronen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








