Luomukalkkuna kiinnostaa vaikka riskit ovat suuret
Viljelijät ovat kiinnostuneita luomukalkkunan kasvattamisesta, vaikka erityisesti laiduntamiseen liittyy riskejä, toteaa Satafoodin kehitysasiantuntija Sirkka Karikko.
Luomukalkkunatuotannon mahdollisuuksia Suomessa arvioidaan Satafood kehittämisyhdistys ry:n kolmivuotisessa luomukalkkunahankkeessa.
”Viime kesänä laidunnuskokemus jäi vähäiseksi, sillä silloin satoi tosi paljon. Tänä kesänä löytyi onneksi tila, joka pystyi ja halusi laittaa osan linnuista laitumelle.”
Viime vuoden luomukokeilun perusteella voidaan Karikon mukaan todeta, että kalkkunoiden luomuruokinta onnistuu.
Laidunnuksen haasteista, esimerkiksi tautiriskeistä, saadaan tärkeää tietoa tämän vuoden kokemuksista.
Laidunnus lisää riskien ohella myös tuotannon kustannuksia.
”Siihen liittyy kuitenkin lisäarvo, josta kuluttaja on oletettavasti valmis maksamaan.”
Luomun korkea kustannustaso heikentää tuotteen kilpailukykyä.
”Lihasta tulisi saada 2,5-kertainen hinta tavanomaiseen verrattuna, jotta se olisi taloudellisesti kannattavaa."
"Voi olla, että kuluttaja jättää siitä syystä luomukalkkunan ostamatta.”
Koemarkkinoinnissa kauppa on pitänyt hintaa liian korkeana.
”Laidunnus voisi olla yksi vaihtoehto tavanomaisen tuotannon ja luomutuotannon välillä.”
Karikko epäilee, että erikoisemmat tuotantomuodot johtavat saatavuusongelmiin. ”Tuotanto on marginaalista ja erät ovat pieniä. Tarjonta ja kuluttaja eivät välttämättä löydä toisiaan.”
”Teurastus ja erikoisrehujen valmistus pienissä erissä voivat olla myös haasteellisia.”
Tähän mennessä tuotettua luomukalkkunan lihaa on markkinoitu lähinnä jouluna kokonaisina pakastekalkkunoina. Muuten teollisuus ei ole onnistunut markkinoinnissa.
Kalkkunan liha hukkuu tällä hetkellä muuhun siipikarjalihaan. Se on yksi syy kulutuksen vähenemiseen. ”Kalkkunalla pitäisi olla ehdottomasti oma erillinen hyllypaikka.”
LAURA KYLMÄMAA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
