Helsingissä pulaa suomalaisesta hevosenlihasta
Hevosenlihakohun myötä Suomessa teurastetun hevosen kysyntä on kasvanut entisestään. Kysyntä ylittää tarjonnan. Teurastaminen ei ole hevosten omistajille läheskään aina se paras tapa lopettaa hevonen.Kyselykierros pääkaupunkiseudulla osoittaa, että kuluttajan saattaa olla vaikeaa löytää kotimaista hevosenlihaa. Stockmannin tuoteryhmäpäällikkö Teuvo Koivisto kertoo, että heillä on myynnissä vain tuoreena Meksikosta tuotua hevosen sisäfiletä.
”Hevosenlihaa menee tasaisesti. Kotimaista lihaa ei ole tarjolla, ja hinnaltaan hevonen on nautaa edullisempi”.
Helsingissä ainakin Cantina West -ravintolassa on hevosenlihaa à la carte ruokalistalla. Lihan toimittaa lihatukku Veijo Votkin Oy.
”Kotimainen hevosenlihamme tulee Orimattilasta Vainion teurastamosta. Leikattu liha on lähes sataprosenttisesti kotimaista”, sanoo Veijo Votkin , hevosmies itsekin.
”Tiettyjä osia ei saada tarpeeksi kotimaasta. Jos hevosia teurastettaisiin Suomessa enemmän, tuonnin voisi lähes lopettaa”, uskoo Votkin.
Reinin lihan hallimyymälässä hevosenlihaa ei ollut vierailupäivänä tarjolla. Omistaja Pirjo Passisen mukaan lihaa menisi enemmän kuin sitä saadaan. Myyntiin tulee ainoastaan kotimaista hevosenlihaa.
”Myymme lähinnä fileettä ja sisäpaistia, sillä asiakkaat eivät osaa laittaa muunlaista hevosenlihaa”.
Hevosenliha on Reinin lihassa lähes puolet halvempaa kuin nauta. Viime viikonloppuna hevosenlihaa saatiin myyntiin, ja Passisen mukaan kohusta huolimatta ihmiset ostivat sitä innolla.
Varmimmin tuoretta, kotimaista hevosenlihaa saakin teurastamojen yhteydessä olevista suoramyymälöistä.
SATU PITKÄNEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


