Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Koskenkorvan tehtaan uusi tuotantolinja vauhdittaa A-Rehun tavoitetta: "Soijasta luopuminen sikojen ja broilereiden rehuissa on mahdollista"

    A-Rehu Oy aikoo lähivuosina luopua kokonaan tuontisoijasta rehujensa valkuaislähteenä. Se merkitsee harppausta kohti hiilineutraalia lihantuotantoa, joka on Atrian tavoite vuonna 2035.
    A-Rehun Koskenkorvan-tehtaan uusi tuotantolinja on kymmenen miljoonan euron investointi. Uusi linja kasvattaa rehutehtaan valmistuskapasiteettia noin 30 prosenttia sekä naudan-, sian- että siipikarjanrehuissa.
    A-Rehun Koskenkorvan-tehtaan uusi tuotantolinja on kymmenen miljoonan euron investointi. Uusi linja kasvattaa rehutehtaan valmistuskapasiteettia noin 30 prosenttia sekä naudan-, sian- että siipikarjanrehuissa. Kuva: Johannes Tervo

    "Soijasta luopuminen sikojen ja broilereiden rehuissa on mahdollista Ilmajoen Koskenkorvalle valmistuneen rehutehtaan laajennuksen ansiosta", A-Rehun toimitusjohtaja Reijo Flink sanoo.

    Rehujen kotimaiset valkuaislähteet ovat lähinnä rehuherne ja härkäpapu.

    A-Rehu on elintarviketalo Atrian ja suomalaisten kotieläintilojen omistama yritys. Rehuyhtiön uusi tuotantolinja vihittiin käyttöön perjantaina.

    Suunniteltu iso avajaisjuhla peruutettiin koronaviruksen vuoksi. Ensi viikolla tiloissa alkaa jo tuotanto.

    A-Rehu Oy:n toimitusjohtaja Reijo Flink, A-Rehun kehittämispäällikkö Anne Rauhala sekä Itikka osuuskunnan ja Lihakunnan toimitusjohtaja Risto Lahti vihkivät uuden tuotantolinjan käyttöön. Itikka osuuskunta on Atrian suurin osakkeenomistaja, Lihakunta on toiseksi suurin.
    A-Rehu Oy:n toimitusjohtaja Reijo Flink, A-Rehun kehittämispäällikkö Anne Rauhala sekä Itikka osuuskunnan ja Lihakunnan toimitusjohtaja Risto Lahti vihkivät uuden tuotantolinjan käyttöön. Itikka osuuskunta on Atrian suurin osakkeenomistaja, Lihakunta on toiseksi suurin. Kuva: Johannes Tervo
    Reijo Flinkin mukaan A-Rehu pystyy luopumaan tuontisoijan käytöstä muutamassa vuodessa, jos sääolot pysyvät kotimaisille valkuaiskasveille yhtä suotuisina kuin kesällä 2019.
    Reijo Flinkin mukaan A-Rehu pystyy luopumaan tuontisoijan käytöstä muutamassa vuodessa, jos sääolot pysyvät kotimaisille valkuaiskasveille yhtä suotuisina kuin kesällä 2019. Kuva: Johannes Tervo

    Soijan korvaaminen kotimaisilla valkuaisvaihtoehdoilla pienentää possun ja kanan lihan hiilijalanjälkeä jopa 15 prosenttia, Flink kertoo.

    Pienennys auttaa, kun Atria tavoittelee hiilineutraalia lihantuotantoa.

    "Tavoite on, että Atrian koko ruokaketju on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä", konsernin vastuullisuusjohtaja Merja Leino kertoo.

    A-Rehu Oy:n tekninen päällikkö ja Suurusrehu Oy:n toimitusjohtaja Jussi Maasalo esittelee uuden tuotantolinjan rakeistimen kolleripäätä. ”Nyt ollaan rehutehtaan sydämessä. Täällä jauhosta tehdään rehuksi sopivaa raetta."
    A-Rehu Oy:n tekninen päällikkö ja Suurusrehu Oy:n toimitusjohtaja Jussi Maasalo esittelee uuden tuotantolinjan rakeistimen kolleripäätä. ”Nyt ollaan rehutehtaan sydämessä. Täällä jauhosta tehdään rehuksi sopivaa raetta." Kuva: Johannes Tervo
    Rakeistimen matriisin pinnassa näkyy rakeita, jotka tarvittaessa mureistetaan pienemmäksi. Tämän kokoisina rakeet ovat vielä liian suuria untuvikoille.
    Rakeistimen matriisin pinnassa näkyy rakeita, jotka tarvittaessa mureistetaan pienemmäksi. Tämän kokoisina rakeet ovat vielä liian suuria untuvikoille. Kuva: Johannes Tervo
    Rehurakeet ovat kuin pikkupellettejä.
    Rehurakeet ovat kuin pikkupellettejä. Kuva: Johannes Tervo

    "Herneen ja härkäpavun käyttöä on lisätty A-Rehulla voimakkaasti", toimitusjohtaja Flink kertoo.

    Hänen mukaansa A-Rehu pystyy luopumaan tuontisoijan käytöstä muutamassa vuodessa, jos Suomen sääolot pysyvät suunnilleen samanlaisina kuin kesällä 2019.

    ”Viime kesä oli valkuaiskasveille erinomainen. Niinpä kotimaisten valkuaiskasvien viljelyalat kasvavat tulevaksi kesäksi."

    Kylmät ja märät kesät ovat valkuaiskasveille myrkkyä.

    ”Kesä 2017 oli surkea, joten kasvukaudeksi 2018 tuottajia oli vaikea motivoida valkuaiskasvien viljelyyn.”

    Altia Oyj ja A-Rehu Oy toimivat samalla tontilla Ilmajoen Koskenkorvalla. Yhteistyöllä on pitkä perinne. Synergiahyödyt ovat huomattavat. "Haluamme edelleen vahvistaa Koskenkorvan tehdasaluetta", Altian Koskenkorvan-tehtaan päällikkö Miika Jokinen kertoo.
    Altia Oyj ja A-Rehu Oy toimivat samalla tontilla Ilmajoen Koskenkorvalla. Yhteistyöllä on pitkä perinne. Synergiahyödyt ovat huomattavat. "Haluamme edelleen vahvistaa Koskenkorvan tehdasaluetta", Altian Koskenkorvan-tehtaan päällikkö Miika Jokinen kertoo. Kuva: Johannes Tervo
    "A-Rehun rehunvalmistus on tuottajien näkökulmasta menestystarina", Itikka osuuskunnan ja Lihakunnan toimitusjohtaja Risto Lahti sanoo.
    "A-Rehun rehunvalmistus on tuottajien näkökulmasta menestystarina", Itikka osuuskunnan ja Lihakunnan toimitusjohtaja Risto Lahti sanoo. Kuva: Johannes Tervo

    Suomen peltokasviviljelyyn on luvassa 45 miljoonan euron piristysruiske, jos tuontisoija pystytään korvaamaan kotimaisilla vaihtoehdoilla.

    "Näin arvioimme", Flink kertoo. "Ihan tarkasti emme tietenkään voi tietää kaikkien toimijoiden käyttämiä soijamääriä", hän sanoo.

    "Laskelman pohjana on 380 euron hinta soijatonnilta. Tuo hinta vastaa pitkäaikaista keskiarvoa."

    Nykyistä paremmat tuet rohkaisisivat sääherkkien valkuaiskasvien viljelijöitä, Flink arvioi.

    ”Annan tämän vinkkinä, kun Suomen ja EU:n seuraavista tukikausista päätetään”, hän sanoo ja esittää tavoitteeksi ”valkuaiskasvit Suomesta ja EU:sta”.

    Heino Iso-Tuisku työskentelee operaattorina rehutehtaan valvomossa. Tehdas toimii 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa. Tuotanto ei pysähdy edes jouluna eikä juhannuksena.
    Heino Iso-Tuisku työskentelee operaattorina rehutehtaan valvomossa. Tehdas toimii 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa. Tuotanto ei pysähdy edes jouluna eikä juhannuksena. Kuva: Johannes Tervo
    ”Uuden tuotantolinjan vihkiäisjuhla piti järjestää tässä paikassa”, Jussi Maasalo esittelee. Koronavirus muutti suunnitelmat, ja vihkiäiset hoidettiin suunniteltua pienemmin menoin. Ensi viikolla tämä tila on jo tuotannon käytössä.
    ”Uuden tuotantolinjan vihkiäisjuhla piti järjestää tässä paikassa”, Jussi Maasalo esittelee. Koronavirus muutti suunnitelmat, ja vihkiäiset hoidettiin suunniteltua pienemmin menoin. Ensi viikolla tämä tila on jo tuotannon käytössä. Kuva: Johannes Tervo

    Rehujen soijattomuus toteutuu ensin Atrian lihasikaketjun sikaloissa.

    Soijattomien rehujen käyttö laajenee myös broilerituotannossa. Untuvikkovaiheen broilereiden rehussa soijaa ei kuitenkaan vielä pystytä täysin korvaamaan – ei ainakaan pelkästään herneellä ja härkäpavulla.

    ”Untuvikkoja varten tarvitsemme soijan korvaajaksi joitakin muita, tosi hyvälaatuisia valkuaisen lähteitä", sanoo A-Rehun kehittämispäällikkö Anne Rauhala.

    Untuvikoille soija on erittäin hyvä rehun raaka-aine. Soija sulaa elimistössä hyvin, siksi se soveltuu nimenomaan nuorille linnuille.

    Soijan korvaajien etsintä jatkuu, rehukokeita tehdään. Koskenkorvan tehtaan laajennus auttaa.

    ”Lisäkapasiteetti helpottaa kokeiden tekoa, kun saamme lisää annostelu- ja tuotesiiloja", Rauhala kertoo.

    Uusia annostelusiiloja tulee 24, joten mahdollisuudet lisätä komponentteja rehuihin monipuolistuvat tuntuvasti. Uusia lastaussiiloja tulee myös 24.

    A-Rehun ja Altian tehtaat toimivat samojen aitojen sisällä Ilmajoen Koskenkorvalla. Tehtaat ovat yhteistuotannoltaan Suomen suurin teollinen viljanjalostaja.
    A-Rehun ja Altian tehtaat toimivat samojen aitojen sisällä Ilmajoen Koskenkorvalla. Tehtaat ovat yhteistuotannoltaan Suomen suurin teollinen viljanjalostaja. Kuva: Tuukka Kivimäki
    A-Rehun tekninen päällikkö Jussi Maasalo ja A-Rehun rehuliiketoiminnan johtaja Ilkka Ala-Fossi astelevat kohti uutta tuotantolinjaa.
    A-Rehun tekninen päällikkö Jussi Maasalo ja A-Rehun rehuliiketoiminnan johtaja Ilkka Ala-Fossi astelevat kohti uutta tuotantolinjaa. Kuva: Johannes Tervo
    Ilkka Ala-Fossi johtaa A-Rehu Oy:n rehuliiketoimintaa.
    Ilkka Ala-Fossi johtaa A-Rehu Oy:n rehuliiketoimintaa. Kuva: Johannes Tervo

    Atrialaisen broilerin rehusta 80 prosenttia koostuu kotimaisista rehuviljoista: kuoritusta kaurasta ja rehuvehnästä.

    Suomessa soijan osuus broilereiden rehustuksesta on alle kymmenen prosenttia. Monessa muussa maassa osuus on 20–30 prosenttia.

    Envitecpolis Oy teki viime vuoden lopulla hiilijalanjäljen laskentaa Atrian tuotantoketjun broileri-, sika- ja nautatiloilla. Laskenta osoitti, että atrialaisen possun ja kanan lihan hiilijalanjälki on 40 prosenttia ja naudan lihan jopa 70 prosenttia kansainvälistä keskiarvoa pienempi.

    A-Rehu valmistaa kotieläinten rehuja kolmella paikkakunnalla. Ilmajoella valmistetaan sika-, siipikarja- ja nautarehuja, Varkaudessa nautarehuja ja Mynämäellä sikarehuja. Mynämäellä A-Rehu toimii yhteistyössä Agrox Oy:n kanssa.

    Uuden tuotantolinjan koneet nostettiin siltanosturilla paikoilleen tämän huoltokuilun kautta. Uusi tehdasosa on korkeimmasta kohdastaan 35-metrinen.
    Uuden tuotantolinjan koneet nostettiin siltanosturilla paikoilleen tämän huoltokuilun kautta. Uusi tehdasosa on korkeimmasta kohdastaan 35-metrinen. 

    A-Rehu Oy, uusi tuotantolinja

    • Ilmajoen Koskenkorvan-tehtaan uusi tuotantolinja vihittiin käyttöön perjantaina. Rakentaminen alkoi runsas vuosi sitten.
    • A-Rehun tehtaan valmistuskapasiteetti kasvaa investoinnin ansiosta noin 30 prosenttia kaikissa rehulajeissa: naudan-, sian- ja siipikarjanrehuissa.
    • Investoinnin arvo: noin 10 miljoonaa euroa
    • Kerrosala: 995 neliömetriä
    • Tilavuus: 12 520 kuutiometriä
    • Investoinnin toteutti atrialaisten maatalousyrittäjien omistama Suurusrehu Oy.
    • Työtekijöitä rehutehtaalla on noin 30. Uuden linjan käyttöönotto ei lisää työntekijämäärää.